Zaraze više ne poznaju granice, sve raširenije i u BiH – zaštita cijepljenje

U posljednje vrijeme u javnosti se dosta govori o ospicama, brucelozi i drugim zaraznim oboljenjima. Iz Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH za Večernji list dali su mišljenje o ospicama koje su trenutačno najaktualnije, ne samo u BiH nego i u regiji.

Komplikacije i posljedice

Ospice mogu biti ozbiljna bolest u svim dobnim skupinama, međutim, veća je vjerojatnost da se komplikacije bolesti jave kod djece mlađe od pet godina i odraslih osoba starijih od 20 godina. Kod trudnica bolest može biti uzrok prijevremenog porođaja. U 2016. u FBiH je zabilježen niži obujam imunizacijom od potrebnih vrijednosti 95% za cjepivo protiv ospica, rubeole i parotitisa odnosno 90% za ostala cjepiva u svim županijama.

Osobito je zabrinjavajući nizak obujam cjepivom protiv ospica, rubeole i parotitisa (MRP), koji je u FBiH iznosio 63,5% za prvu dozu cjepiva u 2016., a u 2017. 63,9%. Nedavne epidemije cijepno-preventabilnih bolesti pokazale su upozoravajući trend tzv. dječjih bolesti koje pogađaju i tinejdžere, odrasle osobe, ponekad s teškim posljedicama. Među oboljelima u epidemiji ospica i rubeole kod nas i u svijetu najveći broj registriran je u skupini necijepljenih ili nepotpuno cijepljenih, kazali su iz Službe ZZJZ-a FBiH.

Prema podacima Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), epidemije ospica zabilježene su u nekoliko zemalja u Europi, predstavljajući rizik za širenje i održanje prijenosa u područjima s osjetljivom populacijom. U 2017. u Europi je prijavljen 31 smrtni slučaj.

Imajući u vidu epidemije ospica u susjednim državama, Srbiji i Hrvatskoj, moramo podizati svijest o značaju imunizacije. Razloga za veću uzbunu nema iako bilježimo rastući trend u pojavi tog oboljenja, ističu.

Kada je bruceloza u pitanju, to je jedna od glavnih i najraširenijih zoonoza u svijetu.

Uglavnom se prenosi s krava, ovaca, koza, svinja i kamila, preko izravnog kontakta s krvlju, placentom, fetusima ili matičnim sekretima, kroz potrošnju sirovih, kontaminiranih proizvoda, osobito nepasteriziranog mlijeka i mladog sira ili zrakom (npr. laboratoriji). U posljednje vrijeme u FBiH incidencija te bolesti je u porastu. Protekle godine u FBiH registrirano je 230 oboljelih, a, primjerice, do 20. svibnja ove godine zabilježeno je 112 oboljelih od bruceloze.

Opasnost od krpelja

Veliki problemi predstavljaju neodgovorni vlasnici životinja koji ne provode propisane mjere. Posebnu pozornost treba obratiti da se pije isključivo prokuhano mlijeko, jedu mliječni proizvodi od isključivo prokuhanoga i pasteriziranog mlijeka, da se nosi zaštitna odjeća prilikom pomaganja prilikom rađanja životinja, da se peru ruke nakon dodirivanja životinja, slijede zakonske odredbe pri kupnji stoke…, naglasili su iz Zavoda.

Odlike ovoga stoljeća su neograničena putovanja ljudi i roba, svijet je postao “globalno selo”. Pridodamo li tome i činjenicu masovnih migracija, ratnih i ekonomskih, uvjetno rečeno, ni zarazne bolesti više ne poznaju granice te, naravno, Zavod za javno zdravstvo FBiH radi na nadzoru i takvih vrsta oboljenja.

Tu se ubrajaju i bolesti koje prenose krpelji i komarci, koji se u FBiH ne registriraju nikako ili u vrlo malom broju. Riječ je uglavnom o nekompliciranim ubodima komaraca, a prilikom uboda krpelja savjetujemo obvezan odlazak obiteljskom liječniku na pregled i praćenje pacijenta radi smanjenja rizika od mogućnosti pojave određenih komplikacija koje su rijetke, ali moguće. Nikako ne pokušavajte odstraniti krpelja samostalno – istaknuli su iz Službe za epidemiologiju ZZJZ-a FBiH.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.