Lijanović: Izmišljaju laži da spriječe moju pobjedu na izborima

Na suđenju za organizirani kriminal, pranje novca i porezne utaje, optuženi Jerko Ivanković Lijanović je u završnoj riječi negirao da je počinio djela koja su mu stavljena na teret, dok je za optužbe rekao da bi bile smiješne da nisu tužne.

Prema njegovim riječima, sve se počelo događati nakon izbora 2010. kada se nastojala nanijeti što veća šteta firmi “Lijanovići” i njemu osobno, kada je stranka “Radom za boljitak” činila Vladu Federacije BiH.

Prijećeno mi je tijekom mandata da ću biti uhićen i procesuiran ako ja i stranka ne odustanemo od ciljeva, ali nisam želio iznevjeriti povjerenje građana. Uhićenjem i pritvorom sam isključen iz predizbornog procesa i na taj način je došlo do potpune izmjene rezultata, a zemlja je krenula u obrnuti smjer čije posljedice trpimo, naglašava Jerko Ivanković Lijanović.

Dodao je i kako mu je uhićenjem napravljena enormna poslovna i politička šteta, dok su inspektorima Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) koji su vršili kontrole u firmi nezakonita postupanja bila preduvjet za napredovanje u službi, piše Birn.

Krivotvorenjem dokumenata i potpisa tijekom postupka kontrole, izmišljane su laži i konstrukcije kako bi mene i političku opciju iz koje dolazim diskreditirali, dodao je optuženi koji je Vijeće zamolio da presude bude donesena prije izbora u listopadu, jer mu je, pojasnio je prethodno, već bilo onemogućeno da sudjeluje u predizbornoj kampanji.

Oslobađajuća presuda je zatražena za Jozu Ivankovića Lijanovića uz obrazloženje da organizirani kriminal nije svako eventualno djelo počinjeno od više osoba, a ono što je optuženom stavljeno na teret ne sadrži elemente kaznenog djela.

Tvrdimo da nijednog dokumenta u šleperu dokaza koje je ranije najavilo Tužiteljstvo nema vezanog za optuženog… Jozo nikad nije bio odgovorna osoba u firmi ‘Lijanovići’. Od 2002. ne radi tamo, od kada je firma blokirana, jer nije bilo potrebe za radom marketinga čime se bavio i nikakve veze nema sa ‘Lijanovićima’, rekao je branitelj Davor Martinović.

Istako je da optuženog svjedoci nijednom riječju ne spominju, a srž problema, prema Martinoviću, je taj što inspektori tumače zakon umjesto da ga primjenjuju.

Navela je Obrana i kako činjenični opis optužnice, koja je okarakterizirana kao naratvina i pripovjedajuća, ne sadrži elemente umišljaja i da se Jozo samo u “prolazu” spominje u pojedinim točkama.

Ni u jednom dokumentu nema njegovog potpisa, niti je potpisivao financijske naloge. Nije zaključio nikakav ugovor u ime firme. Ne spominju se njegove ingerencije vezane za inkriminirane radnje, rekao je branitelj Zdravko Raić i dodao da je u situaciji da “ne zna od čega da se brani”.

Apsurdnim je Obrana ocijenila i navode da je Jozo Ivanković Lijanović bio organizator i rukovodio grupom jer njegove radnje u optužnom aktu nisu konkretizirane.

Jerka, Jozu i Slavu Ivankovića Lijanovića te Miroslava Čolaka optužnica tereti za pranje novca, a Milorada Bahilja, Jozu Sliškovića, Željka Mikulića, Draženka Kvesića, Mirjanu Šakotu i Mirka Galića za neplaćanje poreza. Svima je na teret stavljen i organizovani kriminal, a pored njih, za neplaćanje poreza se terete firme “Lijanovići”, “Mi-Mo”, “Farmer”, “Farmko” i “Optimum”.

Oslobađajuću presudu je zatražila i Obrana Slave Ivankovića Lijanovića koja je navela da optužnica koncipirana na ovakav način nije mogla biti ni potvrđena, jer ne proizilazi da je optuženi organizirao i rukovodio grupom, niti je navedeno bilo kakvo zajedničko djelovanje.

Ne postoje formalni uvjeti za vođenje postupka po točkama koje terete Slavu, niti su mu činjenični navodi predočeni prilikom saslušanja. Optužba se zasniva na nezakonitim zapisnicima, naveo je branilac Žarko Zeljko.

Za pojedine navode optužnice, Odbrana je naglasila da se radi o presuđenoj stvari, odnosno okončanim prekršajnim postupcima nastalim po dokumetima UIO-a.

Za pranje novca, prema branitelju, osim izvještaja Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), nije izveden nijedan dokaz, a imao je dovoljno sredstava, pogotovo ako se u obzir, nastavlja Zeljko, uzme presuda iz Njemačke za naknadu, da raspolaže sa novcem i troši ga kako želi.

Nije Tužiteljstvo prikazalo bilo kakvo prikrivanje novca i imovine, dodao je branitelj.

Nastavak iznošenja završnih riječi je 10. srpnja.

(www.jabuka.tv)

26 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.