Zarade prema općinama: Gdje su najveće, a gdje najmanje plaće u BiH?

Troškovi života u BiH rastu iz godine u godinu.

Samo za posljednjih godinu dana prehrambene namirnice su poskupile za 80 posto, a potrošačka košarica dostignula za mnoge nedostižnih 2.000 KM.

Tako većina obitelji u ovoj zemlji spaja kraj s krajem, režu troškove i zadužuju se kako bi preživjele od 1. do 1. svaki mjesec, piše Buka.

Republika Srpska

Cijene i primanja se razlikuju od općine do općine i od grada do grada, pa je u nekim dijelovima ovaj nesklad između primanja i potrošnje još veći. Prema podacima koje je objavio Zavod za statistiku Republike Srpske, vidljivo je da su najveće plaće u ovom entitetu isplaćivane u općinama koje imaju rudnike, termo i hidroelektrane, te šume.

Tako se u ovom entitetu najveća prosječna plaća zarađuju u Stanarima, oko 1.180 KM, zatim u Ugljeviku, 1.135 KM, dok je na trećem mjestu Gacko sa 997 maraka. Plaću veću od prosjeka zarađuju i Banjolučani, 958 maraka, te građani Istočnog Drvara 923 marke.

Za život četveročlane obitelji potrebno 4,5 minimalnih plaća

Na dnu popisa su Kostajnica sa 650 maraka, Teslić sa 628 maraka, Jezero s 571 markom, Donji Žabar s 564 marke, a najniža primanja imaju stanovnici Kupresa 505 maraka.

Federacija BiH

Što se tiče iznosa prosječnih neto plaća u Federaciji BiH, posljednji podaci Federalnoga zavoda za statistiku pokazuju da se osam općina u FBiH može pohvaliti da ima prosječnu plaću iznad 1.000 KM, što je tek blizu 10 posto.

Tako je najveća prosječna neto plaća isplaćena u Općini Centar Sarajevo u iznosu od 1.281 maraka i u općina Novo Sarajevo 1.205 maraka. Nakon ove dvije općine slijedi Ravno (1.141 maraka), Općina Bosansko Grahovo (1.072 maraka), Mostar (1.071 maraka), Općina Dobretići (1.071 maraka), Općina Stari Grad Sarajevo (1.056 maraka) i Općina Kakanj (1.012 maraka).

Na drugoj strani, najnižu isplaćenu neto plaću imaju općine Doboj-Istok (565 maraka), Domaljevac-Šamac (587 maraka), Olovo (601 maraka), Tešanj (605 maraka), Žepče (616 maraka), Bugojno (621 maraka), Visoko (634 maraka), Čitluk (649 maraka) i Gračanica (656 maraka).

Poražavajući podaci: Više od 426 tisuća zaposlenih u BiH prima plaću od oko 600 KM

(www.jabuka.tv)24 komentara

  • U nasoj zupaniji najveca prosjecna placa je u grudama, 945 km, u sirokom oko 750 km, a u posusju najmanja placa ispod 700 km, tako pise u danasnjem vecernjem listu

    • Prosječna plaća bi trebala biti rađena posebno za državni, posebno za privatni sektor pa da vi’š plaća, u državnom bi sigurno bila oko 1500 KM dok bi u privatnom bila oko 600-650 KM

  • U Posusju je 600 KM u privatnika, ako te prodobiju za svog roba onda dobiješ 700 KM pa se hvale kako dobro plaćaju🤣🤣🤣

  • uzimaju prosjek i mažu oči što ne navedu koliko imaju zastupnici i prdonje a koliko radnici da vidimo razliku kakva su njihova dupeta pa moraju imati pet puta veće plate

  • U Širokom Brijegu je plaća na nivo one u Gračanici, s jednom razlikom, u Gračanici ima više uposlenih nego općina Široki Brijeg stanovnika, a red veličina je približan, Gračanica je nešto veća. U Gračanici ima više m2 poslovnih prostora nego je površinom grad Široki Brijeg, a još toliko je u izgradnji. Gračanica je čudo jedno, isto bi se moglo reći i za Čelić, a o Sarajevu ne treba niti pričati. Široki mi je u srcu, ali je’eš nostalgiju kada nemaš za kruha. Tko nije u partiji JDZ/SKJ taj nema nikakve šanse za bilo kakav posao. Široki Brijeg je toliko unakažen i unazađen i nema mu spasa. Ono što vrijedi je otišlo ili odlazi, a uhljebi koji bi se izgubili i na baušteli u Njemačkoj upražnjuju radno vrijeme po državnim uredima, na državnim jaslama, dolazeći na posao između 8:30 do 9:00, odlazeći na pauze za ručak između 10:00 i 11:30 i spremajući se kući između 12:00 i 14:00 sati. Puno bolje bi bilo kada bi svima njima slali plaće kući, jer bi puno manji troškovi bili za proračun.

  • Široki je skuplji od Londona,,,,četveročlanoj obitelji za 1 mjesec treba 2000 KM,,, po najnovijim istraživanjima,,,,neznam kako se može to preživjeti,,,,,,imali itko da kaže ssirotinji treba podići plaćee,,sve će se iseliti odavde,,,, ,

  • drugi grad po razvijenosti po našim političarima samo ih malo zeznu zvanični podaci, nije razvijenost prosjek plaće, kako mi nepismeni mislimo razvijenost određuju političari a ne bijednici

  • Ako je istina ovo za Posušje,nije čudo toliko iseljavanje.Većina radi u privatnom sektoru,čiji vlasnici firmi gomilaju bogastvo .Najžalosnije je da kod nas u Hercegovini su 90% vlasnici firma ratni profiteri ,i sad izrabljuju ljude ko robove za tako male plaće.

  • Lako ti je ovce navući. Pogledajte kako se živi u Širokom, koliko se kuća pravi, koliko stanova proda, koliko svadbi napravi, koliko auta novih vozi, ……, pitam se od čega, od zraka sve možda. Možda vas Bog kazni zbog bogohuljenja. Majstora za kuću ne možeš naći za godinu unaprijed dogovaraš. Želja mi je da se ovi nezadovoljnici vrate u šugoslaviju pa neka uživaju. Više uplatite u kladionici ili gostionici nego što se nekad za hranu davalo.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.