Poražavajući podaci: Više od 426 tisuća zaposlenih u BiH prima plaću od oko 600 KM

Više od polovine službeno zaposlenih stanovnika Bosne i Hercegovine prima plaću od oko 600 konvertibilnih maraka.

Povećanje plaća u Bosni i Hercegovini, uz otvaranje novih radnih mjesta na koje će dolaziti sposobni, a ne podobni, svakako jeste jedna od krucijalnih stvari kako bi barem malo zaustavili val iseljavanja te općenito poboljšali demografsku sliku.

Međutim, povećanje plaća, i to u značajnom iznosu, mora se ostvariti u realnom sektoru jer veće plaće za političare i uhljebe situaciju će popraviti samo statistički iliti “na papiru”. Upravo zbog toga treba kazati kako povećanje prosječne plaće u BiH na skoro 900 maraka te najave da će uskoro biti i tisuću, a u godinu ili dvije 1.500 KM samo po sebi malo znači za najveći broj stanovnika BiH, piše Dnevni list.

A primjer za to jesu podaci državnih institucija koji zorno pokazuju da više od 426 tisuća zaposlenih prima plaću tek od oko 600 maraka. S obzirom na to da je službeno u BiH zaposleno 816.465 osoba, slika današnje zemlje više je nego jasna.

Poražavajući podaci

Podaci Agencije za statistiku BiH pokazuju da je i dalje uvjerljivo najviše zaposlenih u BiH, njih 166.886, u prerađivačkoj industriji, gdje je prosječna plaća 677 maraka. Slijedi rubrika “trgovina na veliko i malo; popravak motornih vozila i motocikala” sa 150.365, a njihova prosječna plaća je 659 maraka.

Djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane zapošljavaju 40.239 radnika, s prosječnom plaćom od 556 maraka, dok u građevinarstvu radi 38.878 osoba a prosječnom primaju 606 maraka plaće. Administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti imaju 15.319 radnika, a prosječnu plaću od 625 maraka te “umjetnost, zabava i rekreacija” zapošljava 14.576 osoba s prosječnom plaćom od 640 maraka.

Ukoliko se zbroji sve zaposlene u pobrojanim djelatnostima, dolazi se do brojke od 426.263 osobe koje mjesečno imaju plaću od oko 600 maraka.

Ukoliko se zna da je prema službenim podacima za prosječnu obitelj u BiH mjesečnom potrebno više od 1.400 maraka da bi preživjela, a ta košarica se prema mnogim drugim istraživanjima penje čak i do dvije tisuće maraka mjesečno, jasno je u kakvom standardu žive zaposleni u ovim djelatnosti, vojska nezaposlenih te mnoštvo umirovljenika.

Lagodan život političkih elita

Bh. političari, ukoliko se usporede njihova primanja s prosječnom plaćom u zemlji, vjerojatno su među najplaćenijima u cijelom svijetu pa i ne treba čuditi što niti ih zanima niti znaju kako žive svi drugi u državi. Jer i kako bi vječni parlamentarci i mogli razumjeti životni standard u BiH s obzirom na to da, uza sve privilegije, mjesečno znaju naplatiti sedam ili osam tisuća maraka, dakle više nego što radnici na najtežim mogućim poslovima naplate u cijeloj godini.

Majstori “kemijanja”: Ili hrana ili režije – potrošačka košarica “teža” od prosječne plaće

(www.jabuka.tv)
8 komentara

  • Šta će vam vlast kad to niste i dozvolili ste da 426 000 radnika ima od oko 600 KM plaću sramite se svi od federacije do Općina.
    Većivaš topli obrok od plaće a plaća vam 3-500 KM i više plus odvojeni život 800 KM koji to nije,telefon,jelo,gorivo,autii,irana nekoliko radnih mjesta i sve druge privilegije.

  • Kaze vlasnik Violete iz Gruda kako se kod njega vracaju iz Njemacke,pa bolje im je sprašit metak u čelo vracaju se neradnici,lutorani koji nisu naucili radit.Vise sam zaradio za godinu dana nego dole za 10.Trebas imat min.2000km da bi donekle mogao ne razmisljat kad ce prvi u mjesecu.

    13
  • Tako je potpisujem ispočetka nebude lako ali kad dobiješ plaću sve brige nestanu samo nek smo živi i zdravi. Nek mi da imena tko je se vratio čisto sumnjam ja i supruga imali ovdje primanja 1600km. Troje dice. Sad imamo 3000eura Bože podrži

  • Država kroz programe sufinanciranja novih zapošljavanja u startu uči radnike i poslodavce naopako što sufunanciraju samo minimalne doprinose i plaće, pametnom dosta

  • A minimalne doprinose uplaćuju svi i u privatnika i društvenim institucijama , ali ima i onih kojima se uplaćuju i više nego treba

  • 1 posto mafijaške hobotnice drzi sve ovde a ostali dio stanovništva treba zaboraviti emocije i krenuti dalje jer ako svoju djecu saljem da rade za ove ratne profitere i ovu udbu na vlasti znaci da podržavamo ovaj sustav zivot nije samo placanje računa i muka saljite djecu da zarade nesto vide neki novi svijet a ne da do kraja života robuju ovim sto za se na krvlju naseg naroda obogatili i sad glume umorviđ redovima velike katolike Hrvata jer to je jedini način a sve ostalo da ce se ovde promjeniti nece .juce sam bio na kolodvoru u Zagrebu i otac sinu govori idi odavde i ne vracaj se vise sve je rečeno svako dobro svima

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.