Zaposlenost pod krinkom “sive” ekonomije

U izvještaju o radu Federalnoga zavoda za zapošljavanje u 2016. godini, kojega je u četvrtak usvojila Vlada FBiH, navedeno je da su u prošloj godini nastavljeni pozitivni trendovi na tržištu rada većega intenziteta.

Tako je, u usporedbi s prosječnim brojem zaposlenih u 2014. godini (443.587) i u 2015. godini (450.121), u FBiH 2016. godine ponovo zabilježen rast broja zaposlenih na 457.974. Također je zabilježeno povećanje broja zaposlenih u proizvodnom u odnosu na uslužni sektor, navela je Vlada.

Istodobno, broj nezaposlenih u 2016. je, u odnosu na 2015. godinu, manji za 12.350, odnosno 3,31 posto. Na zabilježeni rast broja zaposlenih i smanjenje broja nezaposlenih su svakako utjecali i programi i mjere aktivne politike zapošljavanja koje su u prethodnom razdoblju implementirane putem Federalnoga zavoda i županijskih službi za zapošljavanje, prenosi Bljesak.info.

Od problema s kojima se suočava tržište rada u FBiH, u izvještaju je ukazano na neravnotežu između ponude i potražnje te neusklađenost u pogledu zanimanja, vještina, kvalifikacija i regionalnoga rasporeda.

U radno sposobnom stanovništvu i radnoj snazi još je veliki broj nekvalificiranih osoba koje se, bez programskih ili strateških intervencija, suočavaju s rizikom marginalizacije, dugotrajne nezaposlenosti i smanjenim šansama za zaposlenje.

I dalje je visok udio zaposlenosti u “sivoj” ili neformalnoj ekonomiji, što se ogleda i u iskazivanju različitih vrijednosti anketne i registrirane stope nezaposlenosti, ali i zaposlenosti. Visok udio zaposlenosti u neformalnoj ekonomiji u ukupnom broju zaposlenih je jedan od glavnih problema na tržištu rada, koje, pored nelojalne konkurencije među poslodavcima i nepoštivanja financijske discipline, utječe na sagledavanje realne stope nezaposlenosti, ali i na socijalni status i prava osoba koje rade u takvom okruženju.

Prema procjenama, broj zaposlenih u neformalnoj ekonomiji se kreće između 25 i 29 posto ukupne zaposlenosti, tj. obuhvaća oko 200.000 zaposlenih.

(www.jabuka.tv)
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.