Započeli “Peti dani pobijenih hercegovačkih franjevaca”

Crkva Uznesenja BDM Široki Brijeg

Molitvom krunice te svetom misom zadušnicom jučer su u samostanskoj crkvi na Širokom Brijegu započeli “Peti dani pobijenih hercegovačkih franjevaca” koji se održavaju u spomen na 66 franjevaca koji su ubijeni u Drugom svjetskom ratu i poraću.

Kako je priopćeno iz Vicepostulature postupka mučeništva “Fra Leo Petrović i 65. subraće”, ove godine se obilježava 70. obljetnica toga događaja.

Molitvu krunice predmolili su fra Mario Ostojić i ministranti, a svetu misu predslavio je fra Joško Kodžoman, provincijal Franjevačke provincije Presvetog otkupitelja iz Splita. Sumisili su fra Miljenko Stojić, vicepostulator postupka mučeništva “Fra Leo Petrović i 65 subraće”, gvardijan fra Tomislav Puljić te fratri širokobriješkog samostana.

Fra Joško je naglasio kako je to misno slavlje izraz zahvalnosti ‘našim mučenicima’ te da je čovjek nitko i ništa bez zahvalnosti onima koji su ga zadužili.

”Danas se, dakle, draga kršćanska braćo i sestre, ovim molitvenim skupom, prisjećamo i molimo za žrtve krvave tragedije probranih članova Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM, koju su priredili odnarođeni i bezbožni komunistički nalogodavci, a proveli dodvorice nove zločinačke ideologije, tražeći tako na novoj političkoj sceni priliku za osobnu afirmaciju i dokazivanje. Jadnici, žrtve, nisu se uspjeli izdignuti iznad životne banalnosti i proniknuti u trulost ideologije kojoj su služili. Trebalo bi ih upitati je li im se trud isplatio? Jesu li se, od trenutka nečije egzekucije, naspavali i jesu li im obitelji sretne!?

Grijeh bi nam bio kada bismo se naslađivali, jer su, podlegli i pokleknuli pred zamamnim silama zloga. Naprotiv, želimo i za njih moliti, za njihovo pokajanje, ako je od njih još netko živ. Nikada nije kasno. Bog je velik i milostiv, spreman je svakome oprostiti, ako se iz srca pokaje i ako učini sve što je u njegovoj moći da sanira štetu na strani žrtve, da ublaži bol i patnju zbog nerazjašnjena puta i sudbine tolikih nevinih ljudi”, kazao je fra Joško.

Na kraju mise vicepostulator fra Miljenko Stojić dodijelio je nagrade za dječji uzrast “IV. nagradnog natječaja”. Prvu nagradu dobio je Ivan Knezović iz Prve osnovne škole Široki Brijeg za literarni uradak “Znali su što ih čeka”. Drugu nagradu dobila je Iva Lasić iz Druge osnovne škole Široki Brijeg za uradak “Sjećanje na naše franjevce”, a trećenagrađena je, za svoj likovni uradak “Crkva je dom naših pobijenih”, Marija Bašić iz Osnovne škole Vranić.

Program obilježavanja bit će nastavljen danas i to krunicom u 17.30 sati, svetom misom zadušnicom u 18 sati i klanjanjem Isusu u presvetom oltarskom sakramentu u 19 sati. Predvoditelj molitvenog programa bit će provincijal Bosne Srebrne fra Lovro Gavran.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.