Započela velika volonterska akcija „Let’s do it – milijun sadnica za 1 dan“

Danas, 24. listopada 2013. se na teritoriju cijele Bosne i Hercegovine provodi jedna od najvećih volonterskih akcija „Let’s do it – milijun sadnica za 1 dan“, a s ciljem pošumljavanja BiH.

Nositelji ovog hvale vrijednog projekta su UG „Ruke“  iz Sarajeva i UG „Mozaik prijateljstva“ iz Banja Luke, dok je generalni sponzor tvrtka HT Eronet.

Akcija je započela točno u 10 sati, a trajat će do poslijepodnevnih sati, tj. dok se ne zasade sve planirane sadnice.

Volonterskoj akciji priključile su se 73 općine, i to 50 općina iz Federacije BiH i 23 općine iz Republike Srpske. Mladi entuzijasti uključeni u ovu akciju pred sobom imaju tri jasna cilja: 1. zasaditi 1.000.000 sadnica drveća; 2. osigurati sudjelovanje najmanje 20.000 volontera; 3. podići svijest i educirati javnost o zaštiti životne sredine i važnosti šumskih ekosistema.

U Hercegovačko-neretvanskoj županiji akcija se provodi na područjima općina Čitluk, Čapljina, Stolac, Mostar, Jablanica, Konjic i Prozor-Rama, dok se u Zapadnohercegovačkoj županiji akcija odvija u općinama Ljubuški, Posušje i Široki Brijeg.

lt2

lt

Na području grada Mostara akcija je provedena na desetak lokacija, a zasađeno je 200 sadnica kestena, javora i jasena.

U Sarajevu se sadnja vrši na dvije lokacije: na lokaciji Čavljaka i lokaciji „Park šume Hum“. Na Čavljaku se već u 10 sati jutros okupilo oko 350 volontera, a cilj je zasaditi 10.000 sadnica bijelog i crnog bora tijekom trajanja akcije. Kada je riječ o području „Park šume Hum“, očekuje se 120 volontera i planirana je sadnja oko 1.500 sadnica liščara i četinara, te obnova parka koji je izgorio prije dvije godine.

Također, na području Sarajeva realizirat će se sadnja u osnovnim školama, s ciljem proširenja zelenih površina u školskim dvorištima.

Kada je riječ o Banjoj Luci, glavna akcija će se provesti tijekom sljedećeg tjedna na lokacijama Čelinac, Laktaši i Banja Luka. U međuvremenu su posađene sadnice u deset  osnovnih škola u Banja Luci.

Završni rezultati akcije prezentirat će se javnosti za desetak dana.

(www.jabuka.tv)Nema komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.