Žana Alpeza iz Gruda pokrenula stranicu za pomoć bolesnima i siromašnima

Žana Alpeza iz Gruda dosjetila se kako preko društvene mreže povezati ljude te im pomoći da se riješe nepotrebnih stvari, odnosno da lakše dođu do onih potrebnih.

Naime, na Facebooku je pokrenula stranicu pod nazivom Pomozimo bolesnima i siromašnima, a prvotna ideja pokretanja stranice bila je da ljudi u objavi kažu što je to što žele nekom pokloniti te da drugi mogu objaviti što bi im bilo potrebno.

Humanitarni rad

“Stranica je pokrenuta krajem siječnja, počekom veljače, i teško je za sada govoriti je li ovo bio dobar potez ili ne, ali u svakom slučaju, ja sam zadovoljna, jer već ima nekih pomaka. Vidjevši na puno mjesta ljude koji žive bez ikakvih primanja, koji su jako lošeg materijalnog stanja, bez ikakve pomoći i na rubu siromaštva, pogotovo staraca, obitelji s djecom…u našoj županiji pa i šire u Hercegovini, ovo je bila moja ideja da ljude potaknem da pomognu onima kojima je najpotrebnije”, kazala je Alpeza, koja se već neko vrijeme individualno bavi humanitarnim radom pa je tako pred kraj prošle godine, točnije u listopadu, u Sarajevu nominirana za filantropiju, kao jedina žena iz Hercegovine u organizaciji Balcan Trust Democracy i Zaklade Mozaik.

Njezina sklonost humanitarnom radu i onomu što je mogla svakodnevno vidjeti na terenu nagnala ju je, kaže, na ovaj korak.

“Reći ću vam što je to što me konkretno nagnalo da pokrenem ovu stranicu. Osoba je mijenjala namještaj koji je bio star tek nekoliko godina i bio je u dobrom stanju. Umjesto da se taj namještaj nekomu pokloni, oni su ga zapalili, a vjerujem kako su brojne obitelji kojima bi dobro došao, jer su mnogi i bez osnovnih komada namještaja. To je bio okidač koji me je potaknuo na ovaj korak, a kada sam vidjela da imam potporu mnogih, krenula sam dalje”, objasnila je ona, dodajući kako se nada da će cijela priča masovnije zaživjeti, a to govori zbog vjerovanja kako je ovdašnji narod još uvijek stidan ili preponosan javno iznijeti da mu nešto treba.

Pomoć drugima

Bilo da se radi o namještaju, odjeći, obući, hrani… ako bilo što od ovoga imate viška ili vam je, pak, potrebno, najbolje je to objaviti na facebook stranici Pomozimo bolesnima i siromašnima.

Isto tako, Alpeza je ovim putem pozvala i kompanije koje imaju višak u svojim zalihama, da im se s povjerenjem jave preko Facebook stranice, jer je to možda najbolji način pomoći onima kojima je ista potrebna.

“Apelirala bih isto na one kojima su susjedi stari i nemoćni te bolesni da se jave na ovu Facebook stranicu, objave to i podijele s javnosti, a isto tako, sve informacije se mogu dobiti na otvoreni broj 063/449-006”, kazala je Alpeza.

Napomenula je i to kako u opisu stranice stoji kako se ona odnosi samo za žitelje Zapadnohercegovačke županije, međutim, ističe kako je nada svih da se ova hvalevrijedna akcija proširi na područje cijele Hercegovine, ali i cijele države, jer je socijalna suosjećajnost nešto što se mora razvijati kod svakog pojedinca, jer su brojni oni kojima je pomoć u svakom smislu jako potrebna.

(Dnevni list)20 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.