Zamislite hodati iznad litice po staklu: Uskoro se otvara “nebeska šetnica” na Biokovu

Početkom nove godine lagano se privode kraju radovi na gradnji osam milijuna kuna vrijednog vidikovca “Skywalk”, staklene šetnice na predjelu Ravna vlaška, na visini od 1228 metara iznad Makarske.

Armirano-betonska konstrukcija u obliku potkove, smještena dvanaest metara preko ruba biokovske litice, jedinstveni je primjer u cijeloj regiji kojim će se atraktivnost ovog parka prirode bez sumnje umnogostručiti, piše Slobodna Dalmacija.

Sljedeći korak je postavljanje podne staklene plohe od višeslojnoga sigurnosnog stakla ojačanog čeličnom konstrukcijom i zaštitnom ogradom, što posjetiteljima omogućuje fascinantan pogled i uživanje iz ptičje perspektive.

Završetak radova očekuje se ovog proljeća. U sklopu ovog projekta pored infocentra postavit će se i geološki stup. Paralelno s tim još vrjednije ulaganje u infrastrukturu predstavlja uređenje posjetiteljskog centra u bivšoj osnovnoj školi u Župi, s interaktivnim postavom, koji će na moderan način predstaviti detalje o Biokovu i Zabiokovlju.

Ovom projektnom aktivnosti želi se posjetitelje upoznati s manje posjećenijom, ali jednako vrijednom sjevernom stranom biokovskog masiva.

Impresivan pogled s buduće šetnice

Bitan detalj svakako je i Rodićeva cesta, odnosno njezina rekonstrukcija koja je već završena i u što se utrošilo oko tri milijuna kuna, informirao nas je Slavo Jakša, ravnatelj Javne ustanove “Park prirode Biokovo”.

Veliku novost predstavlja unaprjeđenje sustava prijevoza, nabavljeni su shuttle busovi s voznim redom na stajalištima duž biokovske ceste te bicikli za najam. Ovim se želi, tvrde u javnoj ustanovi, rasteretiti neprilagođena planinska cesta koja vodi do najvećeg biokovskog vrha Sv. Jure od velikog broja osobnih automobila, koji stvaraju gužve i onečišćuju zrak.

Sve su to dijelovi velikog projekta “Novi Adrion – promicanje održivog korištenja prirodne baštine PP Biokovo”, koji se financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj čiji su partneri Javna ustanova Makarska razvojna jedinica “MARA” i HGSS.

Ukupna vrijednost kompletnog projekta iznosi nešto više od 34 milijuna kuna, od čega nepovratna sredstva europskih strukturnih i investicijskih fondova iznose 27,2 milijuna kuna, dok se ostatak financira sredstvima korisnika i partnera, te novcem iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Iznad Makarske gradi se “nebeska šetnica”, riječ je o višemilijunskom projektu

(www.jabuka.tv)


5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.