Zamirisalo kestenje u Širokom i Mostaru, evo kakve su cijene

U hladne jesenske dane idealna namirnica je topli pečeni kesten.

Savršeni okusi ove šumske delicije trenutno su nam na raspolaganju, i to jednostavno ne smijemo propustiti, jer uz ulice gradova u Hercegovini sa svojim radom u predvečernjim i večernjim satima počeli su kestenjari.

Provjerili smo kako se kreću cijene ove namirnice u Mostaru i Širokom Brijegu. Mostarski kestenjari prodaju kilogram pečenih kestena po cijeni od 12 do 14 KM, dok je cijena na jedinom štandu u Širokom Brijegu 13 KM.

Pitomi kesten (Castanea sativa) inače je drvo iz porodice bukovki koje karakterizira crvenkasto-smeđi plod. Ovo orašasto voće uglavnom raste u južnom dijelu Europe i na Sredozemlju, a neki zapisi tvrde da je jedna od prvih namirnica koju su ljudi konzumirali.

Evo barem pet razloga zašto je dobro jeste kestenje:

1. Kesten zasićuje

Riječ je o namirnici koja zasićuje, jer stotinu grama pečenog kestena ima oko 245 kalorija, pa zato plodove nazivamo namirnicom visoke energetske vrijednosti. Zanimljivo je da se kalorijska vrijednost udvostručuje njegovom termičkom obradom, a povećava se količina bjelančevina i ugljikohidrata u plodu.

Kesten će vas brzo zasititi

2. Nema glutena

To je namirnica za prehranu bez glutena, jer više od 40 % kestena čini škrob, zbog čega je pogodan za pripremu pirea, juha, te drugih slatkih i slanih jela.

3. Kvalitetnija probava

Pogodan je i za poticanje rada crijeva jer je odličan izvor prehrambenih vlakana koji smanjuju razine lošeg kolesterola u krvi. Kesten jamči bolju i redovitiju stolicu.

Njegova kalorijska vrijednost se udvostručuje termičkom obradom

4. Pogodan za srčane i bubrežne bolesnike

Stručnjaci ističu kako kesten čuva bubrege i srce, jer je bogat kalijem i fosforom, kao i nezasićenim mastima, pa se preporučuje osobama koje pate od bolesti srca i kardiovaskularnog sustava, ali i bubrežnim bolesnicima. Uz to ima značajnu količinu vitamina A, B i C, te mangana, kalcija, klora, željeza i magnezija.

5. Dobro dođe i za imunitet

Kao posljednju pogodnost kestena navodimo to što on ojačava imunitet i kosti. Bakar je mineral koji pojačava snagu kostiju, pomaže u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca, poboljšava rad živaca i osnažuje imunitet tijela.

Pitomi kesten je drvo koje dolazi iz porodice bukovki

Osamdeset grama kestena dnevno zadovoljava petinu potreba za ovim mineralom, pa se svakako prepustite uživanju u ovom orašastom voću.

(www.jabuka.tv)

7 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.