Zalihe podzemnih voda u Europi presušuju

Europa je na rubu katastrofe jer zalihe podzemnih voda presušuju, upozorili su znanstvenici.

Tijekom ljetnih mjeseci 2018. i 2019. godine u srednjoj Europi je vladala velika nestašica vode. Od tada nije bilo značajnog porasta razina podzemnih voda, koje su ostali konstantno niski.

Teška suša šteti prirodnim staništima, utječe na poljoprivredu i stvara velike nestašice energije, otkriva nova studija. Posljedice ove dugotrajne suše bile su evidentne u Europi tijekom ljeta 2022, piše The Independent.

Suha riječna korita i sporo nestajanje stajaćih voda ozbiljno su utjecali i na prirodu i na ljude. Brojne vodene vrste izgubile su svoja staništa, dok je suho tlo uzrokovalo mnoge probleme poljoprivredi.

Nedostatak energije u Europi se također pogoršao kao rezultat. Bez dovoljnih količina rashladne vode, nuklearne elektrane u Francuskoj su se borile da proizvedu dovoljno električne energije. Hidroelektrane su također teško ispunjavale svoju funkciju zbog nedostatka vode.

Kako bi prikupio svoje podatke, tim je koristio satelitsku gravimetriju kako bi promatrao svjetske resurse podzemnih voda i dokumentirao promjene uočene tijekom nekoliko godina.

Koristili su satelite blizance koji kruže oko Zemlje u polarnoj orbiti na visini od nešto manje od 490 km. Oni daju očitavanja ukupne mase, od kojih se zatim oduzimaju promjene u rijekama i jezerima.

Vlaga u tlu, snijeg i led se također oduzimaju i na kraju ostaje samo podzemna voda.

(www.jabuka.tv)

6 komentara

  • A u nas Ugrovača nikad viša razina, tj. razina podzemnih voda je ogromna i jako visoka, tako da ne znam za koji dio Europe vrijedi ovo . . za nas trenutno ne . .

      • aj ne rise tupane, kakve veze ima sebičnost s ovim komentarom i mišljenjem, ti si plitak plići od pilećeg IQ-a , odi vani pa vidi razinu Ugrovače, i znaš li uopće šta je RPV, vidi malo vanka koliki je trenutni RPV u zapadnoj Hercegovini, najbolji primjer za to ti je jezero Krenica kod Drinovaca koji je prirodni pokazatelj RPV-a ili ti ga razine podzemne vode, i nauči prvo čitat i onda i kontat pročitano, trebaš još razreda osnovne proći prika

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.