Zaleđeno Blidinjsko jezero

Blidinjsko jezero koje se nalazi u središnjem dijelu našeg parka najveće je planinsko jezero u Bosni i Hercegovini, a nalazi se na 1.185 metara nadmorske visine. To jezero prema legendi nastalo je kad su pastiri u vrijeme ljetne suše, kako bi napojili stoku, začepili ponore borovim granama i ilovačom, a kada su u jesen počele kiše stvorila se velika vodena površina. Svakako da je jezero bilo spas u vrućim danima za brojnu stoku koja je pasla na pašnjacima podno Čvrsnice i Vrana, iako se znalo događati da zbog ponora i velike suše jezero u potpunosti presuši.

blidinje-led3 blidinje-led5 blidinje-led6 blidinje-led2 blidinje-led1

No, jezero je posebno i u zimskom periodu. Veći dio zime jezero je zaleđeno, te izgleda kao jedno veliko klizalište. Sunce koje se reflektira od njegovu zaleđenu površinu, daje poseban sjaj jezeru. Brojni posjetitelji našeg parka često stanu uz cestu, te prošetaju po jezeru. Tako smo i ovih dana susreli brojne posjetitelje koji su se odmarali na klupama uz jezero, a oni hrabriji su odlučili prošetati po rubnim dijelovima jezera.

Također, nije rijedak slučaj da zaljubljenici u avanturističke vožnje svoja vozila testiraju na zaleđenoj površini jezera, a prije par godina zabilježen je slučaj kada je jedno vozilo u snježnoj mećavi promašilo put i završilo u jezeru. Na svu sreću, takav slučaj je izuzetak i nadamo se kako se neće ponoviti.

Blidinje.net


Nema komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.