Žalba na popis stanovništva: Žele bosanskohercegovačku naciju!

Predsjednik Naše stranke Dennis Gratz danas je uputio žalbu Agenciji za statistiku BiH za izmjenu formulacije pitanja 24., 25. i 26. popisnog obrasca P-1 anketnog listića predstojećeg popisa stanovništva BiH 2013. godine, a koji je u formi nacrta objavljen na službenoj stranici Agencije za statistiku.

U obrazloženju žalbe se navodi da upotreba pojmova u pitanju 24. u anketnom obrascu P-1 nije pravno korektna.

Pravno korektna upotreba pojmova bi u BiH pod nacijom morala podrazumijevati državljane BiH, dakle, bosanskohercegovačku naciju, a pod etničkom pripadanošću konstitutivne narode kao ustavnu kategoriju (Bošnjake, Srbe i Hrvate) i ostale etničke zajednice, navodi se u saopćenju Naše stranke.

”Takva formulacija ne slijedi ni preporuke Konvencije europskih statističara koja jasno potcrtava da se “podaci o etnološkom porijeklu ne trebaju brkati s podacima o zemlji državljanstva ili zemlji rođenja”, istakao je Gratz, navodeći da je formulacija pitanja 24. u suprotnosti i sa Zakonom o ravnopravnosti spolova BiH, koji definira da diskriminacija u jeziku postoji kada se koristi isključivo jedan gramatički rod kao generički pojam, što je slučaj s ponuđenim odgovorima u pitanju 24. (Bošnjak, Hrvat, Srbin i ne izjašnjava se).

Predsjednik Naše stranke je u žalbi naveo da se sporno pitanje 24. treba izmijeniti i to na način da se umjesto predviđenog “etničko/nacionalno izjašnjavanje” izbriše riječ “nacionalno” i ostavi formulacija “etničko izjašnjavanje”.

Gratz je, također, ponudio rješenja za otklanjanje diskriminacije u jeziku, formulacijom odgovora Bošnjak/inja, Hrvat/ica i Srbin/kinja.

U dostavljenoj žalbi Agenciji za statistiku BiH prigovara se i formulaciji pitanja 24., 25. i 26.

Naime, postavljena su na način da su odgovori već unaprijed ponuđeni, što se opet izravno suprotstavlja preporukama Konvencije europskih statističara koja glasi da podaci uvijek trebaju biti zasnovani na slobodnom samoizjašnjavanju osobe, a upitnici trebaju uključivati otvorena pitanja bez unaprijed zadatih opcija odgovora.

Preporuka predsjednika Naše stranke kako da se izmijeni predložena formulacija navedenih pitanja, i to na način da se postojeći kvadratići zamijene linijom i da se ponudi prostor građanima za slobodno upisivanje odgovora.

”Neophodne su izmjene i pravilno usklađivanje pravne terminologije u obrascima za popis stanovništva 2013. Ovako postavljena pitanja ne samo da su protivna pravnoj nauci i europskim standardima i praksi, već imaju i ozbiljne političke implikacije koje na posredan način dovode upitnim postojanje identiteta i pravnog subjektiviteta države Bosne i Hercegovine”, istaknuo je Gratz. (Fena)

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.