Zakoni u BiH brutalno degradiraju prava radnika

Na sastanku predstavnika Saveza samostalnih sindikata BiH i Socijaldemokratske partije BiH održanom danas u Sarajevu predsjednici Sindikata i SDP-a BiH, Ismet Bajramović i Nermin Nikšić, potpisali su zajedničku izjavu kojom je osuđena odluka Vlade FBiH da pusti u parlamentarnu proceduru Zakon o radu koji nije usuglašen sa predstavnicima sindikata BiH.

Prijedlog zakona o radu kojeg je predložila Vlada FBiH, predvođena sa SDA i HDZ, neće dobiti podršku Socijaldemokratske partije BiH, priopćeno je iz Centra za informiranje SDPBiH.

Radi se o zakonu koji brutalno degradira prava radnika, slabi poziciju sindikata te u konačnici treba dovesti do smanjivanja plata radnika. To će kao jednu od prvih posljedica imati i urušavanje mirovinskog sustava u Federaciji BiH. Jasno je kako se radi o pripremi terena za lakšu rasprodaju državnih resursa, što je očito jedini cilj trenutne neodgovorne vlasti, navodi se u priopćenju.

Krajnje je neprihvatljiv način na koji je Vlada FBiH uopće utvrdila prijedlog ovako bitnog zakona, ignorirajući u potpunosti socijalni dijalog i kršeći sve zastupničke procedure kako bi zakon što prije došao na dnevni red Parlamenta Federacije BiH.

Vlada koja je spremna kao svoj prvi potez u četiri mjeseca vlasti umanjivati prava radnika i pogodovati tajkunskim interesima pojedinaca, treba odmah da ode sa vlasti, navode iz SDP-a.

SDPBiH daje punu podršku opravdanim zahtjevima Saveza samostalnih sindikata BiH i najavljuje nastavak političke borbe protiv usvajanja ovakvog zakonu o radu, te smjeni trenutne vlasti.

“Nikada nećemo podržati zakon čiji je ključni motiv donošenja stvaranje pravnog okvira za lakše otpuštanje radnika, smanjivanje plaća i drugih radničkih prava. Tko god tako nešto traži od vlasti BiH ne misli dobro ovoj zemlji”, poručili su iz SDP-a.

I predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudin Radončić je održao sastanak s rukovodstvom Saveza samostalnih sindikata (SSS) BiH nakon kojeg je izjavio da će predstavnici te stranke u četvrtak u Domu naroda Parlamenta FBiH glasovati da predloženi zakon o radu, koji smatra zakonskom neodgovornošću prema građanima, ne bude na dnevnom redu.

Ocijenio je da Vlada FBiH ne radi legalno i ne poštuje procedure i socijalni dijalog sa sindikatima, te da je “onaj ko je lažno obaćavao da će zaposliti 100.000 radnika izabrao pogrešan način za provođenje reformi koje su nam zaista potrebne”.

Radončić je istakao da SBB želi promjenu Zakona o radu ali također želi da to bude praćeno paralelnim socijalnim programom i program koji će omogućiti novo zapošljavanje.

Kazao je da “SBB neće prihvatiti ovo što radi Vlada Bakira Izetbegovića i Aljoše Čampare, čija je Fadil Novalić samo marioneta, i ako će ih neko proglasiti antireformistima bit će mu zadovoljstvo da ne bude reformista s onima koji su u BiH dovodili najradikalnije elemente i za 25 godina doveli zemlju u situaciju da svaki šesti stanovnik na spavanje ide gladan, a sad nude koncept koji će broj gladnih i obespravljenih dramatično povećati”.

(Fena)

7 komentara

  • Ma bravo vlasti, mi radnici u privatnom sektoru smo 100 posto uz Vas, samo recite di i eto nas u antiprosvjed…dosta vise povlastica bagri u drzavnim sluzbama, jer nama.u privatnika.to ionako nista ne znaci, njima da nama ne

  • Nasi roditelji su isli polupismeni ili nepismeni u NJemacku na rad i sad imaju mirovine.Nisu znali ni rijec njemackog jezika i nitko ih tamo nije varao s uplatama za zdra.i mirovinsko osig,A mi tko nije bio uratu ima invalidsku a tko je radio kod privatnika nije uplacivan doprinos.bili u ratu ovdje ,kasnije godinama kod privatnika nema radnog staza.

  • stvarno mi nisu jasni pojedini naslovi na portalu posebno ovaj o pravu radnika.kakva prava o čemu pričate u nas radnici nemaju ama baš nikakva prava osim na pozajmicu ako su osigurani .kao prvo velika većina radi na crno a ostatak manjine prijavljen na 4 sata rada minimalac.kao drugo nedaj bože da ti se desi šta na poslu piši da je van radnog mjesta.znaju reć gazde ako dođe inspekcija bježi.ma to su čisti robovlasnici tako da ovaj naslov je smješan do suza.a državne jasle su penzija to je nešto sasvim drugo jedino ako se ovo odnosi na njih jer su oni ugroženi i degradirani u to ne bih ulazio .

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.