Zakon treba stati na kraj ubojicama za volanom

Zastupnik Socijaldemokratske partije BiH u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović smatra da svakodnevne vijesti o prometnim nesrećama s tragičnim ishodom gdje je nerijetko razlog obijesna ili vožnja pod utjecajem alkohola, droga i slično, moraju biti povod Vijeću ministara za ozbiljnu reformu zakona.

Magazinović je u izjavi Feni kazao kako postoje brojna iskustva u zemljama regije, ali i EU na koji način je smanjen broj potencijalnih ubojica na cesti.

Za početak, navodi on, moraju se uvesti rigorozne kazne, ali i postići društveni konsenzus da je vrijeme da se svi zajedno obračunamo s onima koji iz obijesti ugrožavaju živote ostalih sudionika u prometovanju, a vrlo često čak i slučajnih prolaznika.

”Maksimalne kazne za vožnju pod utjecajem alkohola se kreću od 3.600 eura u Austriji do 11.000 eura u Belgiji, što je višestruko više nego kod nas. Prema mišljenju stručnjaka pokazalo se da velike kazne i te kako daju rezultate. Uz to se primjenjuju i druge sankcije uključujući i zatvorske, također mnogo strože nego u BiH”, navodi Magazinović.

On dodaje da bh. zakonodavstvo mora konačno dati jasnu osnovu i za rigorozno kažnjavanje bahate vožnje, za što su se opredijelile i susjedne države.

”Tako na primjer u Hrvatskoj poseban član zakona definira “obijesnu vožnju” predviđajući kaznu i do tri godine zatvora”, kazao je Magazinović.

Po njegovim riječima, vrijeme za analize i razmišljanje je isteklo i “mora se brzo reagirati, jer svakodnevno svjedočimo bespotrebno izgubljenim životima”.

”Rješenja postoje u EU kojoj težimo, ali i regiji. Ukoliko Vijeće ministara ne predloži izmjene zakona i drastično pooštravanje kazni za najteže prekršaje, izmjene zakona će predložiti poslanici u suradnji s velikim brojem građana zainteresiranih da se ovaj značajan problem riješi”, navodi Magazinović.

(Fena)

16 komentara

 • Gospodine magazinovicu zasto placatitolike kazne kad kod nas danes 10 maraka i nisi pijan
  Kako vec jednom nemozete shvatiti da ste vi problem.Kako vec jednom nemozete shvatiti da je glavni problem drustvo i drustvena zajednica.
  Kako vec jednom ne mozete da shvatite da ste vi Politicai (kriminalci) stvorili tajkune (kriminalce) i stvorili nesrazmjer u drustvu i pokotili bahate sinove koji nas doslovno ubijaju svakodnevno na cestama i jedina im kazna bude sto se presele zivjeti negdje u drugi grad.Primjera je jako puno da su ubice na cestama u najvecem procentu sinovi pohlepnih tajkuna (kriminalaca).Tako je kod nas u BiH a i na cijelom području EX YU.Sjetite se djevojcica u Makarskoj,sjetite se obitelji iz Posusja,sjetite se nedavnog događaja u posušju,sjetite se u Srbiji sin Mitrovicev itd itd.I tu nije problem alkohola tuje kudikamo veci problemkoji je jako tesko iskorijeniti dok god su kriminalci na vlasti

  • baš tako,,samo da dodam KRIVCI SMO I MI, samo zato što šutimo i trpimo sva ova sranja, jer bolje grob nego rob (a robovi smo već)

 • Pa majmune da mi je plata kolko u tebe plus ono sto klepis ispod stola i ja bi placo i opet majmune lopovski

 • prvo kaznite auto skole i komisije koje sreduju vozacke dozvole. Velika vecina nezna vozit a dobila je vozacku.Drugo svak moze kupit alko test ili bilo koji drugi prekrsaj za 10 KM. Zasto politicari jure ko ludi i ne postuju znakove, jer nece placat kaznu. To su vam suplje price ali kakvi politicari takav i narod,

  • aaaaaa najveći problem definitivno SVAK VOZI A NITKO VOZIT NE ZNA…maximalno 10 posto novopečenih vozača ima neke “veze” i osjećaja dok vozi…sve kupovno postalo..još malo (vidit ćete) bit će u Namexu i Konzumu za 100 ojera blic vozačka..

 • S pravom se ljutite.Vozim 43 godine.Moj instruktor (učitelj vožnje) naučio me prvo,da čuvam sebe.Tim čuvam i sve druge sudionike na cesti.Zabranama,kažnjavanjima se ništa ne postiže.
  -prvo-Uredit ceste.Nije rješenje postavit ograničenje 20KM/sat,Nego uredit cestu da se može normalno vozit.
  -Drugo-daleko veći broj udesa sa smrtnim ishodom je uzrokovano,tipkanjem po mobitelu.Jednostavno se zaborave da su ikako za volanom.
  -Treće-odnos policije,mora biti uljudan,edukativan,ne nadmen,koji izaziva strašni revolt.Treba mi bit drago,da ga sretnem,a ne da se sva naježim,kad ide k meni,”još jedam prdenjak,koji se ide iživljavat na meni;neotesan,neobrazovan…….
  četvrto-

 • pa smanjite ograničenja s 40 na 20, pa eto love i neće bit smrtnih ishoda. Nigdje u civiliziranom svijetu nema ovakvih cesta niti ovakvih ograničenje, pa odavde do Duvna niko ne bi smio vozit preko 50. Urazumite se ljudi, najprije dajte normalne uvjete na cestama pa onda kritizirajte!

 • Uzalud vam trud moji ljudi,triba njima love,a to što svit gine zaboli njih neka stvar. Već se kese ispraznile pa nemaju više odakle krast,pa opet po sirotinji ko i u svemu.

 • Radari to im je najsladji novac jebe se njima sto se gine
  Svi tajkuni ne placaju kazne vec sredjuju
  Tisucu puta sam bio u kafani gdje telefoniraju zupaniski mup i sefove da srede dok nebi bilo kasno i znaju i ptice na granama da placa samo obicni covik i da je svom teroru podlozan samo obicni covik
  Svjedoci smo da i po nekoji politicar zavrsi u zatvori al nakratko ni jednom nikad nisu nista dokazali al kradu li kradu

  Vec bi narod trebao bojkotirati i nitko nista ne placati dok se ne urazume i podju doista postupati kako to dolici policiji ne selektivno ovog hocuovog necu i utim stvarima je jedini i najveci problem.Kako moze na cesti ustavljati policajac i provoditi red a ima prijavu krivicnu jer je krao

 • Krezavi ,umazani drotovi,sjetite se samo rakije na vraniću kad se radila i talila,dok je bio Čerkez pa Galić -Bobić na vlasti.Pet godina smo zgrtali pare i dilali rakiju ,koje su to pare bile.
  Bez korumpirani policajaca ne bi ništa.

Komentiraj: