Zakon o prebivalištu prouzročio blokadu parlamenta

Sjednica Doma naroda parlamenta Bosne i Hercegovine, na kojoj je u petak trebao biti potvrđen novi zakon o prebivalištu građana te zemlje, morala je biti otkazana jer se nije pojavilo troje od pet zastupnika iz kluba bošnjačkog naroda koji su tako proveli zahtjev nekoliko nevladinih udruga da se na svaki način spriječi izmjena postojećih liberalnih zakonskih odredbi kojima je regulirano pravo na prijavu prebivališta.

Predstavnici udruga koje uglavnom okupljaju bošnjačke prognanike iz istočne Bosne u četvrtak su ultimativno zatražili od bošnjačkih zastupnika u Domu naroda da po svaku cijenu spriječe usvajanje novog zakona o prebivalištu, kojega je ranije prihvatio Zastupnički dom.

Novim je zakonom predviđena obveza prilaganja dokumenata kojima bi se potvrdila pravna osnova za prijavu prebivališta odnosno dokazalo vlasništvo ili pravo na korištenje kuće ili stana, što sada nije slučaj.

Slično odredbama zakona o prebivalištu u Hrvatskoj, i policija u BiH dobila bi ovlasti odjaviti iz popisa prebivališta one osobe za koje se utvrdi da ne stanuju na adresi na kojoj su se prijavili.

Zakon je predložilo Ministarstvo civilnih poslova BiH uz objašnjenje kako je to sukladno europskoj praksi, no bošnjačke udruge vjeruju kako je on usmjeren prije svega protiv njihovih sunarodnjaka koji su se prijavili na teritoriju Republike Srpske s nakanom da tamo i glasuju na izborima najavljenim za listopad.

“Svatko tko bude podržao ovaj zakon platit će političku cijenu jer on doslovno kriminalizira slobodu kretanja građanima nesrpske nacionalnosti u RS-u”, ustvrdio je koordinator udruge “1. ožujka” Emir Suljagić.

Udruga kojoj je na čelu 2013. godine započela je kampanju masovnog prijavljivanja bošnjačkih prognanika u općinama na teritoriju RS-a s ciljem utjecanja na rezultat jesenskih općih izbora.

Stranka demokratske akcije (SDA) ranije je pokušala oboriti prijedlog novog zakona o prebivalištu na Ustavnom sudu BiH, no on je ocijenio kako u njemu nema ničega protuustavnog.

Jedini mehanizam koji je ostao na raspolaganju za sprječavanje usvajanja zakona tako je ostao bojkot sjednica Doma naroda, za čim se u petak i posegnulo.

“Mi smo i dalje na stajalištu da je taj zakon štetan, antidaytonski i potencijalno diskriminirajući”, izjavio je zastupnik SDA u Domu naroda Halid Genjac.

Sjednici je nazočio i zastupnik Socijaldemokratske partije (SDP) Mehmed Bradarić, koji je konstatirao kako nakon pravorijeka Ustavnog suda nema osnova za daljnje osporavanje zakona te kako ga je stoga spreman podržati.

“Blokada Doma naroda državnog parlamenta nije dobra i nije u redu, ona u načelu znači blokadu države. Oni koji su to kreirali morat će objasniti javnosti zašto to rade”, izjavio je Bradarić.

Iz koalicije “1. ožujka” su pak pozdravili bojkot sjednice Doma naroda i ispunjavanje zahtjeva prognanih s područja današnje RS. “Borba protiv propisa koji mogu ugroziti pravo glasa izbjeglih i povratnika danas ne prestaje”, poručili su iz te udruge.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.