Zajednička kolumna tri veleposlanika o izmjenama Izbornog zakona BiH – Jabuka.tv

Zajednička kolumna tri veleposlanika o izmjenama Izbornog zakona BiH

U srijedu su veleposlanik EU Johann Sattler, veleposlanik SAD-a Eric Nelson i šefica Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec, objavili Zajedničku kolumnu veleposlanika o izbornoj reformi.

Prenosimo ju u cijelosti.

Čuli ste nas kako ističemo da bi 2021. godina trebala biti godina akcije i prilika za provođenje dugoočekivanih reformi potrebnih za napredak na europskom putu, ali i da bi Bosna i Hercegovina bila prosperitetnija za sve građane. Sada kada smo u 2021. godini, vrijeme je da razgovaramo o detaljima, počevši od izborne reforme. Reforme nisu apstraktne, već konkretne, zdravorazumske promjene koje su jasno zacrtane u 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije, što uključuje provedbu preporuka OSCE/ODIHR-a i GRECO-a Vijeća Europe. Ove reforme rješavaju nedostatke istaknute na nedavno održanim Općinskim izborima i potrebne su kako bi vaši glasovi zaista bili bitni. Spremni smo podržati i dati savjete u reformskim naporima, ali promjene će ovisiti o spremnosti lidera ove zemlje da preuzmu odgovornost, ozbiljno razgovaraju jedni s drugima i naprave kompromise.

Stvarne promjene također ovise o odlučnosti vas građana da se zalažete za njih i da pozivate izabrane dužnosnike na odgovornost zbog njihovog nedjelovanja. Nema vremena za gubljenje u ovoj godini – potrebno je ispuniti obaveze, iskoristiti potencijal i osigurati svjetliju budućnost. Reforme su hitno potrebne u ovoj godini i da izbori u 2022. ne bi trpjeli zbog istih, već poznatih nedostataka.

Izbori su žila kucavica demokracije, moraju biti slobodni, pošteni i utemeljeni na principu jednakosti svakog građanina. Središnje izborno povjerenstvo BiHu 2020-oj je obavilo hvale vrijedan zadatak organizacije lokalnih izbora, u godini nezabilježenih izazova, i to ne samo zbog pandemije, već i kašnjenja u osiguravanju financijskih sredstava za izbore, koja su mogla biti izbjegnuta. Istovremeno, izbori su bili narušeni konstantnim pitanjima koja su iznova istakla hitnost u provođenju dugogodišnjih preporuka ODIHR-a u smislu povećanja transparentnosti, poboljšanja obuke osoba angažiranih za rad na izborima i jačanja snage vašeg glasa.

Među najvažnijim prioritetima je reforma načina formiranja biračkih odbora. Upravo su birački odbori odgovorni za najveći dio vašeg iskustva kao glasača, uključujući otvaranje biračkih mjesta, utvrđivanje identiteta birača, vođenje točnih evidencija, sigurnosti izbornog materijala i što je najvažnije, inicijalnog brojanja vaših glasačkih listića. Trenutno se članovi biračkih odbora imenuju isključivo iz redova kandidata političkih stranaka. Sa ovakvom strukturom teško je osigurati nepristranost i profesionalnost biračkih odbora. Štoviše, kao što je bilo vidljivo na posljednjim lokalnim izborima, neujednačena ili nedovoljna obuka članova biračkih odbora predstavlja rizik u smislu proceduralnih grešaka, istovremeno podrivajući povjerenje građana u izborni proces. Pravne reforme mogu osigurati uravnoteženiji sastav biračkih odbora, ali i uvesti mehanizme za sprečavanje zlouporaba u postupcima imenovanja, doprinoseći integritetu i istovremeno sprječavajući nepravilnosti i prijevare.

Uvođenje novih tehnologija isto tako može doprinijeti transparentnosti i točnosti prebrojavanja glasačkih listića i ažurnosti u njihovom preliminarnom prebrojavanju, što u konačnici smanjuje prijevare i čini izbore efikasnijima. Na primjer, elektronska identifikacija birača olakšala bi otkrivanje zlouporabe osobnih dokumenata i krivotvorenja potpisa koji su zabilježeni na posljednjim lokalnim izborima. Konačno, sankcioniranje jezika mržnje i uvreda čak izvan okvira predizborne kampanje, pomoći će da se osigura odgovoran dijalog.

Slobodni i pošteni izbori najmoćniji su alat koji građani imaju na raspolaganju kako bi osigurali odgovornost političkih lidera za njihovo djelovanje ili nedjelovanje, u osiguranju europske budućnosti koju građani BiH žele i zaslužuju. Uz dovoljnu političku volju, nema razloga da se bilo koja od ovih reformi dalje odlaže. Promjene koje osiguravaju da se svaki vaš glas prebroji, bez manipulacije ili političkog utjecaja, vratit će moć u vaše ruke, ruke građanina, a kako bi pomogle da ta budućnost postane stvarnost, stoji u zajedničkoj kolumni.

(www.jabuka.tv)


10 komentara

  • Hoce li opet bosnjaci birati hrv. clana presjednistva , nekoga tko hrvate ne moze vidjeti nacrtane. Hoce li opet Feim, Huso, Mujo biti hrvati dok ne udu u Dom naroda kao hrvatski klub.

    • Ja bih rekao da je problem sudstvo koje na sudi zločine ratnih profitera, korumpiranih političara i sudaca i privrednih kriminalaca bili oni Hrvati, Srbi, Muslimani, Klingonci …

      • Naravno da treba sve to sudit, ali ratni zločini o kojima se sve zna a niko se ne sudi, šta s tim? Svi govore da ratni zločin ne može zastarit, pa dajte, šta se čeka? Postoje li nedodirljivi? Dok se svi jednako ne osude, nema pravde a bez pravde nema države.

  • BiH je država tri konstutivna Naroda koji moraju biti jednakopravni na svakom dijelu BiH ! Laž je da su jednakopravni i koji sebe smatraju “ostalim” u BiH zato što to nije ni praktično moguće…nemaju svoje; pismo,jezik,vjeru, povjest sve to posuđuju od konstutivnih Naroda.

  • Kako oni rješavaju kamate u svojim bankama, u prijevodu, možemo mi imati slične uvjete kao oni u svojim zemljama. Je li kod njih normalno da netko vodi drzavi bitnu instituciju sa problemima na sudu i diplom koja nije diploma ili jest, mogu li oni nam pomoći i kazati tko je ubio kenedija i slično? Tko je smjestio zeki rogersu?

  • Jedino ravnopravni i konstutivni su svi politicari i ratni profiteri ma kojem narodu pripadali. Vecina su u kriminalu do usiju ali su nedodirljivi za policiju, tuzilastvo i sud. Zato sto stite jedni druge vec 25 god. I zajedno kradu i u sve ove institucije koje bi trebale sankcionisati sve ovo, ovaj nered, kriminal oni imenuju podobne sebi i svojim strankama. Zato i jesmo tu gdje smo . Na dnu- dna…

  • Sjeli ublehaši i trećerazredni političari da dogovore kako riješiti nešto što je daleko iznad njihovog “platnog ranga” a intelekta da ne govorimo

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.