Zajednička izjava OESS-a, EU, OHR-a, veleposlanstava SAD i VB o Mostaru: Ponovite prvi krug glasovanja! – Jabuka.tv

Zajednička izjava OESS-a, EU, OHR-a, veleposlanstava SAD i VB o Mostaru: Ponovite prvi krug glasovanja!

Misije OESS-a u BiH, Delegacije EU i specijalnog predstavnika Europske unije u BiH, veleposlanstva Ujedinjenog Kraljevstva, Sjedinjenih Američkih Država i Ured visokog predstavnika u BiH uputilu su zajedničku izjavu o Gradskom vijeću Grada Mostara.

Novoizabrano Gradsko vijeće Grada Mostara je 5. veljače usvojilo odluku o izboru gradonačelnika Mostara javnim glasanjem. Ova odluka je u suprotnosti s članom 36. Statuta Grada Mostara, u kojem se navodi da se izbori u Gradskom vijeću moraju obaviti tajnim glasanjem. Mi, dole potpisani, pozivamo Gradsko vijeće da proces glasanja vrati na poziciju koja je u skladu sa Statutom Grada Mostara i da ponovi prvi krug glasovanja za gradonačelnika Mostara. Zemlja koja teži članstvu u Europskoj uniji mora se pridržavati principa vladavine zakona. Pozivamo sve gradske vijećnike da pokažu odgovornost i da hitno izaberu gradonačelnika na narednoj sjednici uz puno poštivanje principa vladavine zakona i Statuta Grada Mostara, navodi se u zajedničkoj izjavi Misije OESS-a u BiH, Delegacije Europske unije i specijalnog predstavnika Europske unije u BiH, valeposlanstava Ujedinjenog Kraljevstva, Sjedinjenih Američkih Država i Ureda visokog predstavnika o Gradskom vijeću Grada Mostara.

Ured visokog međunarodnog predstavnika Valentina Inzka poništio je rezultate prvog kruga glasanja za gradonačelnika Mostara.

Inzko je u pismu vijećnicima u Mostaru poručio da je morao intervenirati kako bi podsjetio gradske vijećnike “da će se izbori za gradonačelnika Grada Mostara morati provesti u skladu sa Statutom Grada Mostara, a naručito u skladu sa stavom 1. člana 36″ Statuta, kojim se predviđa da su izbori u Gradskom vijeću tajni ukoliko ovim Statutom nije drugačije utvrđeno. Inzko napominje da je prethodno jasno iskazao svoje mišljenje u vezi s primjenom ove odredbe na izbor gradonačelnika Grada Mostara.

Obaviješten sam da se tijekom rasprave u Gradskom vijeću pojedini vijećnici izjasnili protiv usvajanja zaključka o javnom glasanju, pozivanjem na moju odluku iz 2009. godine. Žalosno je to što je unatoč takvim intervencijama Gradsko vijeće, ipak, odlučilo podržati usvajanje zaključka i nastaviti s prvim krugom glasovanja za izbor gradonačelnika, kršeći važeće odredbe Statuta Grada Mostara. Kao što sam napisao u svom dopisu pročitanom na početku konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća, imperativ je da novoosnovano Gradsko vijeće vrati povjerenje građana u ovo izborno tijelo.

Milivojević: U najvišem interesu srpske zajednice je da podrži Marija Kordića

S tim u vezi, od vitalnog je značaja da se poštuje vladavina prava i osigura da se ključna tijela i dužnosnici, poput npr. gradonačelnika Grada Mostara, biraju u skladu sa Statutom Grada Mostara, osiguravajući ne samo demokratski legitimitet već i zakonitost njegove funkcije kako bi se spriječila buduća pravna osporavanja pred sudovima. Slijedom toga, kao konačni autoritet u zemlji u pogledu tumačenja Sporazuma o provedbi civilnog dijela Mirovnog ugovora, pozivam vas da poduzmete potrebne korake za ispravljanje ovakvog stanja, tako što ćete ponoviti važeće proceduralne korake kojima reguliraju izbori gradonačelnika Grada Mostara, uključujući i prvi krug glasanja izbor gradonačelnika, te da tim putem postupak izbora u cijelosti uskladite sa Statutom Grada Mostara, a naročito sa stavom I. člana 36 navedenog Statuta, napisao je Inzko.

Visoki predstavnik dodaje kako poštivanje vladavine prava najbolje služi interesima građana koji su vijećnike izabrali na ove dužnosti.

Inzko poništio prvi krug glasovanja za gradonačelnika Mostara, stigle reakcije stranaka

(www.jabuka.tv)


6 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.