Zajednička budućnost je u istini – Ljubuški 1993

Otvoreno pismo
državnim institucijama,
međunarodnoj zajednici i medijima

Ljubuški, 30.07.2012.

Poštovane dame i gospodo,

U zadnje vrijeme svjedoci smo događaja koji uznemiravaju javnost i dovode do velikih podjela među građanima Bosne i Hercegovine. Unaprijed pripremljenim scenarijom pokušavaju se nametnuti mišljenja koja ne odgovaraju istini i stvarnim činjenicama, pokušava se nametnuti jednoumlje koje ne poštuje drugo mišljenje koje je zasnovano na istini i dokumentima. Sve te aktivnosti su usmjerene samo jednim ciljem postizanja osobne afirmacije i osobnih interesa ne vodeći računa o dalekosežnim posljedicama koje prouzrokuju takve aktivnosti. Uvjereni smo da je da je Bosna i Hercegovina pravna država i da će znati odgovoriti svim izazovima prošloga, ovoga i budućeg vremena. Vjerujemo da Bosna i Hercegovina država koja će znati zaštititi slobodu govora i pravo svakog čovjeka na istinu, slobodan život i slobodno mišljenje. Pravo propisano UN poveljom i međunarodnim zakonima omogućava svakom čovjeku
da brani svoj život, odnosno omogućava svakom čovijeku pravo na samoodbranu i to pravo se nikome nemože oduzeti. Ukoliko se ne slažemo s nečijim mišljenjem nemamo pravo drugoj osobi silom nametati drugo mišljenje.

Sukob dvije osobe koje su pokušale fizičkim putem jedna drugoj nametnuti svoje mišljenje je privatna stvar i ne služi na čast nijednoj osobi. Ukoliko je bilo nešto protivno zakonu o javnom redu i miru, postoje državne institucije koje će utvrditi činjenično stanje i poduzeti sve potrebne propisane zakonske mjere i utvrditi zakonsku odgovornost svakog pojedinca ali bez vanjskih utjecaja i nametanja istine pod pritiskom. Proteklo vrijeme nam je potvrdilo da u cijelokupnom događanju uopće nisu bitne dvije osobe različitih stavova, niti je bitna cijelokupna istina o Ljubuškom nego su bitni samo osobni interesi pojedinaca. Ti pojedinci nemaju poštovanja ni prema mrtvim ni prema živim osobama nego žele nametnulo svoje viđenje povijesti u ime tobožnje borbe za ljudska prava i to sve u režiji „Monstruma s Dedinja“. Korištenje sukoba između dvije osobe u političke svrhe, zlouporaba medija, manipulacija institucijama međunarodne zajednice, nametanja jednoumlja i govora mržnje su stvari o kojima pravna država mora povesti računa i takve pojave onemogućiti i spriječiti. Duboko smo uvjereni da će pravna država znati zaštititi svakog svog građanina i znati se suprostaviti svim vrstama ekstremizma i jednoumlja.

Nama, a vjerujemo i svima Vama je u interesu da se utvrde stvarne činjenice, onemogući zlouporaba slobode medija i manipulacija različitim informacijama. Sigurni smo da će sve pravne državne strukture i državna tijela profesionalno odraditi svoj dio posla i istinu prezentirati javnost. Stoga pozivamo predstavnike medija i međunarodne zajednice koji su kao i građani u dobro pripremljenom scenariju da pomognu državnim organima u Bosni i Hercegovini u razotkrivanju svih sudionika i razotkrivanju svih manipulacija potaknutih od pojedinih osoba ili službi. Prvenstveno iz tog razloga što te osobe koriste i zloupotrebljavaju novac koji je namjenjen za poboljšanje međuljudkih odnosa, a ne raspirivalju mržnje među građanima. Vjerujemo da će predstavnici međunarodne zajednice poštovati stvarne činjenice i omogućiti stupanje demokracije svim građanima u Bosni i Hercegovini približan onome stupnju
kojeg imaju njihovi građani.

Obraćamo Vam se s molbom da poduzmete sve potrebne mjere istinitog prikazivanja događaja i zaštite svakog građanina Bosne i Hercegovine bez obzira na naciju i vjeroispovijest, onemogućavanja govora mržnje, stvaranja netrepeljivosti, zlouporabe položaja i nametanja jednumlja jer sigurni smo da samo u istini imamo zajedničku budućnost.

U ime inicijative građana „Zajednička budućnost je u istini – Ljubuški 1993“

· Udruga roditelja poginulih hrvatskih branitelja Ljubuški
· Udruga udovica i djece poginulih branitelja Ljubuški
· HVIDR-a Ljubuški
· Udruga maloljetnih dragovoljaca Domovinskog rata HZ – HB
· Udruga branitelja i invalida Domovinskog rata liječenih od PTSP
· Ratni zapovjednici HVO-a Ljubuški
· Udruga za afirmaciju mladih u društvu „Volim Ljubuški“
· Hrvatska navijačka udruga „Skauti“ Ljubuški

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.