Zaiskrilo oko spornog zapošljavanja u širokobriješkoj školi

Vijećnik HRS-a u Gradskom vijeću Širokoga Brijega Dalibor Ravić tražio je tijekom 9. sjednice v.d. ravnatelja Druge osnovne škole da pojasni kako je trećerangirana kandidatkinja s liste primljena na mjesto nastavnice.

Mislim da nema potrebe sada ovdje držati tečaj o osposobljavanju za prijem itd. Procedura je propisana, imamo Zakon o radu, Pravilnik o radu, kriterije o prijemu, izvrši se bodovanje i nakon toga odluku donosi školski odbor odnosno povjerenstvo, kazao je v.d. ravnatelja Druge osnovne škole Miljenko Galić dodavši da Pravilnik ima veliki nedostatak.

U ovom slučaju, prvo što treba uočiti da Pravilnik koji je na snazi ima jedan ogroman nedostatak. A to je da se istom kandidatu boduje i vrijeme čekanja i radno iskustvo. Ne može istovremeno i jedno i drugo. Drugi razlog je da osoba koja je na trećoj poziciji nije bila u stalnom radnom odnosu, nije ni u kakvom radnom odnosu i traži zaposlenje, a oni koji su bili prije, a imali su više bodova, imali su stalni radni odnos i zaposlenje, objasnio je ravnatelj Galić.

To je bio razlog ljudima da kažu da primamo onoga tko nema posao, a traži ga, a ne da mijenja posao za drugi posao. Kratko i jasno, zaključio je Galić.

Odgovore na ovo pitanje zatražio je i vijećnik Kristijan Crnjac (HSP dr. Ante Starčević – HSP BiH) koji se dotaknuo i činjenice da je Miljenko Galić već dugi niz godina vršitelj dužnosti ravnatelja, a po navodima Crnjca to može biti samo godinu dana.

Ovo što smo sad čuli – to se može snimiti jedan dugometražni crtani film, kazao je na početku Crnjac te nastavio:

Trebalo bi neki red imati, a toga nema. Za informatiku je uvjet geografija i matematika, to nema nikakvog pokrića. To je laž, to nije istina. Nemate nikakvo pokriće za ovo. Bitno je stranački, bitno je partijski…, zaključio je Crnjac.

Još jednom je za govornicu izašao prozvani v.d. ravnatelja Galić.

Istražuje se zapošljavanje u širokobriješkoj školi

Mene ne interesiraju vaše političke razmirice, zahtjevi, želje, težnje i ostalo – to ne spada u opis mog radnog mjesta. Ja sam rukovoditelj jedne škole i trudit ću se da ona funkcionira na najbolji mogući način. Svaka škola prvo podnosi zahtjev Ministarstvu i Vladi i traži suglasnost. Za to (op.a. natječaj za zapošljavanje nastavnika povijesti) sam dobio suglasnost i to sam raspisao. Tražio sam ono što su potrebe škole. Ne možete govoriti o namještanju, zaključio je v.d. ravnatelja Druge osnovne škole Široki Brijeg Miljenko Galić.

Izvješće o radu Druge osnovne škole za školsku godinu 2020./2021. usvojeno je uz jedan glas protiv i jedan suzdržan.

Podsjećamo, 13. rujna u pismu kojeg potpisuju ”nastavnici” ukazano je na, kako su naveli, nezakonito zapošljavanje putem natječaja.

Kako tvrde u pismu, u mjesecu kolovozu ove godine raspisan je natječaj za prijem djelatnika u kojem je više dvopredmetnih natječaja, iako je natječaj samo za jedan predmet.

Ćosić o zapošljavanju u širokobriješkoj školi: Ravnatelj se pravi lud

Tako se npr., za učitelja informatike tražio smjer geografija i informatika. Da je osoba kojoj je ovo namješteno završila tečaj šivanja vjerojatno bi i to stajalo u uvjetima za učitelja informatike. Iako su sve posložili kako im odgovara te je samo falilo ime i prezime osoba kojima se ovo namješta, na natječaj za učitelja povijesti za koji je tražen smjer povijest i geografija – prijavile su se čak dvije osobe koje su nakon bodovanja imale skoro 40 bodova više od trećerangirane kandidatkinje, navedeno je u pismu.

No, na kraju je odlukom Povjerenstva škole odlučeno da se primi kandidatkinja koja je imala 56 bodova, u odnosu na prve dvije kandidatkinje koje su imali po 93.20 i 91.60 bodova.

U Povjerenstvo škole su gradonačelnik Miro Kraljević, ravnatelj Zavoda za zdravstveno osiguranje ŽZH Vilson Crnjac te predsjednik Povjerenstva za obilježavanje i uređivanje grobišta Drugog svjetskog rata i poraća na području Grada Širokog Brijega Pero Kožul.

Tako je mlada dama koja se javno hvalila kako se upisala u HDZ i da joj je gradonačelnik obećao posao postala učiteljicom povijesti, napisali su tada ogorčeni nastavnici, izražavajući nadu da će ‘pravosudne institucije konačno početi kažnjavati ovakve sramotne i nezakonite postupke, te da će ministri konačno postupati po zakonu, a ne po naredbama lokalnih šerifa.

Što je s kružnim tokom na Lisama, gdje su pare?

(www.jabuka.tv)67 komentara

 • VD ravnatelj Miljenko Galić je sakrio odobrenje Ministarstva za raspisivanje natječaja za ravnatelja u ladicu 2019. godine.

 • Dakle nisu osmo ili desetoplasiranu od koliko zaposlili vec trecu!
  I ta treca nije uopce zaposlena dok ove prve 2 su vrijeme dok su bile uposlene brojile kao vrijeme bez posla. Dakle netko ne moze do prvog posla jer ovi sto su vec u sustavu imaju prednost.

   • Da ali najveci broj bodova donosi upravo vrijeme provedeno na birou, broj godina koje si bez posla. Po obrazovanju su svi isti, magistri i diolomirani a najveci broj bodova ti je ovo i ako si socijalno ugrozeniji. Sve je Miljenko rekao.
    A prvoplasirana je u vrijeme natjecaja vec bila zaposlena duze vrijeme u drugoj skoli. A to je vrijeme ubrojala isto kao netko svoje vrijeme na birou.
    Da je obrnuta situacija, da je HDZovka koja vec radi sebi toliko bodova na taj nacin natrala na stetu mladje, nezaposlene kolegice, pa toj ne bi bilo spasa u komentarima

  • Pa u normalnom svijetu to tako funkcionira, nitko nikome ne bi trebao braniti da napreduje, mijenja radna mjesta, ide za radnim mjestom koje mu više odgovara, itd. Kažem, to funkcionira u normalnom svijetu, a mi se odavno ne ubrajamo u normalni svijet.
   Druga stvar, škola nije centar za socijalni rad pa da se tamo radna mjesta dijele kao nekakva socijalna pomoć, po principu “daj onome tko nema”. Zbog ovakvih događaja i imamo problem sa nepismenom djecom koja imaju završene osnovne i srednje škole, zato što se ne zapošljavaju sposobni, nego podobni ili potrebiti nastavnici. Smiješno je da informatiku predaje netko tko je studirao geografiju i matematiku! U kombinaciji sa zastarjelim nastavnim planom i zastarjelim sadržajem u udžbenicima, to je totalna katastrofa za našu djecu ! Pretpostavljam da u ovakvim okolnostima, veće znanje o informatici imaju ti učenici nego njihov novoizabrani nastavnik ili nastavnica!

   • Nisi u pravu, sto se tice janih ustanova u vecini drzava se gleda ( barem za pocetna radna mjesta, ne rukovodeca) na nezaposlenost i socijalni status osobe.
    Nisu skole socijalne ustanove, nije ovaj posao milostinja, kandidatkinja ima potrebno obrazovanje, zasluzuje taj posao, problem je pravilnik koji nekome daje iste bodove na radno iskustvo i na nezaposlenost.

 • A koji su nastavnici pisali? Tko god da je isao u nase skole zna da 99% ovih nisu imali max broj bodova pogotovo na racun znanja i pedagogije

 • Podrzavam danasnji istup gosp.Galica.U javnosti se blate prosvj.radnice ni krive ni duzne
  Nepravedno je bodovanje izvrseno.
  A sta je sa ,nedodirljivim’satima zemljopisa koji su dodijeljeni nekom desetom po bodovima.

 • U ime Boga zaboravio je istaknuti, osoba koja je izdavala tko ima križ u kući zajedno sa komunjarom Marićem iz gruda koji je i postavio i ostavlja njega i ministricu Ružicu sve ove godine a Ćosić i ekipa nesmiju ništa da se protive jer je uvijek ruka ruku mila a znao je u svojim profesorskim danima predavati i tumaciti marksa i njegov marksizam

 • Dakle sasuli ste paljbu bili po zeni koja je bila nezaposlena dok su ova prva dva kandidata imala vec posao.
  I jos su dobili bodove na nezaposlenost dok su radili, jer su to vrijeme provedeno na drugom poslu brojali kao vrijeme bez posla.
  Jos bi falilo da je ova sto je bila prvi kandidat iz imucnije obitelji, npr. zena nekog direktora,gazde pa je i bodove dobila ispred socijalno ugrozenije obitelji.
  Kakvo glupo pismo, svatko zna da rodbina nastavnika i profesora najlakse dolazi do posla.
  Gdje su ti njihovi bodovi, pogotovo ovih sto su napisali pismo?!

 • Jede govna. Kao problem što se boduju radne godine i godine čekanja? Pa onda svaka godina punoljetnosti je bod – jer ili si radio ili nisi radio. Dakle pravilnik preferira najstarijeg kandidata! Je li odabrana najstarija? Nije nego najmlađa. I HDZovka. Kome oči mažeš? Srića tvoja da su tupajići u OV pa ti ne znaju reć.

  • Procedura je zakonita bila i kada su frizerku gospođu od ministra Sesara zaposlili na mjesto pravnice u zavodu za zdravstveno u Grudama.
   Potreba je bila i to velika , taće jadna…

  • Otkud tolika razlika u bodovima? Nije ti cudno da od tolikih kandidata prva dva za duplo odstupaju?
   Ti si glup. Covjek je sve rekao kako je.

   Boduje se vrijeme provedeno na birou, ne starosna dob. Vrijeme koliko si cekao na posao!
   A gospođa koja je je dobila najveci broj bodova je citavo vrijeme radila u drugoj skoli. I to brojala kao vrijeme na birou. Uopce nije bila na birou u vrijeme natjecaja vec duze vrijeme radi.
   Plus jos se boduje po socijalnom statusu, a ta doticna definitivno nije ugrozena. Naprotiv!

   • Blago tebi pa sve znaš i sve isti komentari podrške dotičnom ravnatelju! Ima on malo previše putra na glavi!

  • Zašto bi se preferiralo i zašto mora biti izabrana najstarija?
   ,, Pa onda svaka godina punoljetnosti je bod – jer ili si radio ili nisi radio ” ma šta svaka godina bod?? ili si radio ili si čekao.a ko si radio onda nisi čekao. Možeš dobiti bod na jedno

 • Kako ste krenuli komentirati a ispade da je gdin Miljenko u pravu. Zamisli da vec zaposleni u skolstvu ima vece pravo na taj posao nego nezaposlena. I to jos uzimajuci bodove za nezaposlenost dok su citavo vrijeme te “nezaposlenosti” bili zaposleni u drugoj skoli! Jos napisu prosvjedno pismo! Zamisli te drskosti i đon obraza!

 • Odjednom ne valja Pravilnik. Da covjek umre od smijeha. Radite godinama po njemu, sad vam ne valja. Pa mogli ste ga promijenit prije raspisivanja natječaja, ali opet bi ove 2 imale vise bodova. Nije isto zavrsit prije 15 godina i prije 4 godine.

  • Pa ocito da ne valja. Kako je moguce da netko ima duplo vise bodova od treceplasiranog? Pa da ima doktorat ajde onda.
   Nije bila dosad ovakva situacija da netko vec uposlen broji bodove kao nezaposlen i uzima mjesto mladoj nezaposlenoj osobi.
   Da ih je preskocila neka osoba sa dna ljestvice to bi bio kriminal, ali ovo je bezveze

 • Zasto se trazilo za nastavnika informatike da je zavrsio geografiju? Zasto se nije trazilo da je plavusa duge kose i dugi noga!?

  • A ludila. Kaze sto ne bi jedna osoba bila primljena za 2 predmeta. Pa sto ne bi gradonacelnik bio i predsjednik Gradskog vijeca. Koje bezakonje. Ovo nigdje nema.

 • Tuga sta se sve boduje za ljude koji odgajaju djecu i nasu buducnost. Tuga da se na skolstvu lome koplja oko silnih pravilnika zaposljavanja. Tuga kada covjek sluzi zakonu a ne zakon covjeku. Mozda ne bi bilo lose napraviti neki ispit, test, ogledni sat pred komisijom, kontinuiranu anketu ili pak pitati djecu tko im je bolji nastavnik i tko ih bolje uči znanju i ponašanju. Valjda bi trebalo gledati tko je bolji za nasu djecu i tko bolje radi s njima. Jer ispade na kraju da ako si stariji i ako si upisao fakultet 2-3 godine ranije od kolege uvijek ces bit u prednosti do mirovine/smrti nevezano za to ako je ovaj mladji 10 puta korisniji i bolji za djecu. Tuga da i neki stariji profesori/nastavnici samo cekaju mirovinu zadnjih 5-10 godina a trud i rad oko djece zaborave, opuste se – sto zbog godina razlike u generacijama i nerazumijevanja mladih, a sto zbog umora i zasicenja. Skolstvo je u velikoj rupi, zaostalo u nekom starom vremenu. Sve se treba resetirati ako mislimo naprijed. Apsolutno sam za to da se socijalno ugrozene osobe i oni s brojnim braniteljskim pravima zaposljavaju svugdje, ali školstvo nije teren za izigravanje nasih hercegovackih privilegija na temelju toga. Prvenstveno treba gledati ljude koji sluze za dobrobit djece.

  • Pa ne bih ni voljela da mi ovakve osobe kao ove dvije što su napisale prosvjedno pismo uče djecu. Katastrofa, kako ih nije stid

 • Gospodin Galić me danas na sjednici OV baš nasmijao,njegova marksistička retorika je toliko uvježbana da ravnopravno parira hadezeovcima.
  Čuj tvrdnje,Školski odbor mora biti formiran da bi se raspisao natječaj za ravnatelja,pa to većina pučanstva već zna.Zašto se ne formiraju Školski odbori???Zato što je sve protuzakonito i lov u mutnom je lakši

 • Hdz lakrdija…. Dokle više? Kad će te jednom pustiti da se Izbori odde fer i korektno da narod izabere sebi vlast. Sve se uništava, sposobnosti nam ne nedostaje, ali mladi sposobni ljudi odoše, ostaju samo dupelisci i “ovce” vladara. Politika i robovlasništvo nas uništi.

 • Razumljivo da napadi vijećnika Ravića na račun školstva nisu slučajni jer je propao u prvom razredu srednje škole.

   • I još prebacio barat iz Veterinarske stanice u Širokom u Veterinarski Zavod HNŽ u Mostar. Znači mjenjaju se poslovi… kao dobar dan. Opet preko HDZ. A vječito nezadovoljan. Završio trgovačku školu, pa za učitelja i 1 godinu novinarstva, a pravi se pametan kao da je sveučilišni profesor. Phh. I okupio budale oko sebe, nitko zdravog razuma. Oporba treba. Ali zdravog razuma.

 • Za ovo su sve krivi građani Širokog koji svi sranje gledaju nijemo.
  Miro Kraljević gradonačelnik 4 mandata
  Tosić komunjara ravnatelj
  Čovjek za grobove u povjerenstvu,a preko tih grobova peru lovu.

  Kurčevi ste vi Hrvati svi
  Iskreno nadam se da će biologija svoje učinit da ne gledam sve te stare komunističke i hadezovske guzice.
  Amen Aleluja

 • Sto posto je tako, kad se neće sami maknuti jer su nemoralni onda se nadamo što bržem djelovanju biologije. Čim, čim prije..

 • Zanimljiv je potpis spornog pisma- “nastavnici”. Ma koji to nastavnici? Zasto se niste potpisali? Jer imate navodno casne namjere… pa to se onda ne krije! Vjerujte mi da ove namjere nisu bile časne.

  • Javna poduzeća su prije mogla zapošljavati bez natječaja jer im je to dopuštao zakon, znači zaposleni su po zakonu. Ovaj natječaj je mimo zakona i pravilnika.

 • Naš svit često našim susjedima nadiva nadimak, oni doli “cigani”, misleći na mostarce a i neke druge.
  Čitam ove komentare, pa se nešto pitam…..

 • Žalosno ali istinito i sada je kumrovrečka škola na dobrom glasu kako u državnim firmama, a tako i kod privatnika..

 • Činjenica je da je primljena žena treća s rang liste. I gradonačelnik i direktor zzo u komisiji za prijem. Užas.

  • Cinjenica je da treceplasirana nije bila zaposlena duze vrijeme.
   Cinjenica je da prvoplasirana radi duze vrijeme.
   Cinjenica je da se najveci bodovi dobijaju za vrijeme cekanja za posao na birou a prvoplasirana je citavo vrijeme radila.
   Cinjenica je da je vec zaposlena uzela posao mladoj nezaposlenoj osobi na neposten nacin.
   I da primljena je treca a ne trinaesta.

   • Pa jel bitno jel primljena treća ili 13. kad je trebala biti primljena PRVA. Znači natječaji i pravilnici postoje da se primi osoba koja je PRVA po ravilniku i zakonu, a ne treća ili stotata. Kako te nije sramota pisati takve komentare?

    • Nikako da skontate. Naravno da treba biti prva primljena.
     Ali zasto je TA prva? Jer je dobila bodove na radno iskustvo a prednost bi trebale imate NEZAPOSLENE osobe.
     Problem je pravilnik koji izjednacava radno iskustvo i vrijeme provedenok na birou.
     Smijesno je i nelogicno da osoba koja ima kvalifikacije, obrazovanje i ceka na posao ne moze dobiti negdje posao jer se nekome vec zaposlenom u drugoj skoli palo na pamet prijaviti.
     Kako vas nije sramota tako napadati zenu koja nakon godina na birou dobije posao?!
     Da je situacija obratna, da je neka starija zena HDZovka koja vec 10 godina radi u drugoj skoli dobila drugi posao ispred mlade cure koja dugo ceka na posao pa vi bi nju popljuvali komentarima! Svo drvlje i kamenje bi na nju.

    • 14:33 bitno je da ta nije trebala biti prva jer vec radi. Zar ne bi trebali povecavati zaposlenost? Svugdje se gleda prvo nezaposlenom dati posao. Ta nije ovo bila borba za unaprijeđenje na poslu, vec natjecaj za posao. Netko dugo ceka na prvi posao, a isto boduju njegovo vrijeme nezaposlenosti kao necije radno iskustvo.

 • Bog Filipa uci djecu na poslu sto ti je tata dao a nemoj pisati komentare i fejsat…. kad ste krsteni u obitelji ti i braco sugurno ponedeljkom u kasnim nocnim satima 90′

  • Bolje biti ne-kršten, a pošten, nego kršten a nepošten!!!! Najgori su ovi što misle da im je krštenjem rezervirano mjesto u Raju! Ja većih Katolika, a većih lopova, nisam vidjela ko u Širokom Brijegu!

 • Čovječe sam sebi ne vjerujem da sam izgubio skoro 4h slušajući i gledajući ovaj crtani film. Jako zanimljivo jako interesantno. Samo mi nije jasno zašto se ljudi ne pripreme za govor neki da to ima smisla a ne zamuckivanje sviju (osim škole Biograci) pa dajte pobogu ljudi pričajte malo između sebe da to Lici na nešto prvo od pismenosti pa do izgovora rijeci.
  Čet nikad nije bilo četri
  Šes nikad nije bilo šest
  Itd Itd ovo su samo brojke a da riječi ne spominjem.
  Kako bi bilo lijepo da nam se vrati par studenata iz Splita par iz Zagreba par onih koji su učili i znaju šta hoće i žele iz Mostara ovo sam rekao zbog toga jer opet puno veza ima na fakultetima u Mostaru pa kad kao “završi” to sve opet ne zna se ni upitati, pa skupa da pomognu našem Širokom Brijegu sto u govoru sto u pismu sto u idejama i transparentnosti.
  Nek se zove stranka student nek bude jedna ali vrijedna na svim nivoima vlasti.
  Vjerujem da bi ih svi podržali ne trebaju ništa obećavati niti tvrditi kao ovi svi do sada mi ćemo ovo mi ćemo ono. Samo se držite svojih znanja, a sami će te vidjeti šta treba. Po mom mišljenju šta treba jednom domaćinstvu jednoj obitelji da normalno funkcionira to samo prenesite na grad i vjerujem da će biti dobro.

 • To je isto ko u svakoj školi.Ravnatelji zapošljavaju braću,nevjeste kumovi.Pogledajte šta se radi u skoli u Biogracama

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.