Zahvaljujući HSP-u: Kroz Hercegovinu ‘cijelih’ 4 km autoceste!

Iako je već odavno EBRD odobrio novce za izgrdnju koridora 5c na dionici kroz Hercegovinu odlukom Vlade u Sarajevu blokiran je početak izgradnje. Prema željama Sarajeva mijenja se trasa i to na štetu Hercegovine.Naime, ovih je dana započela gradnja najjužnije dionice autoceste na koridoru 5c u Bosni i Hercegovini , koja bi se trebala spojiti s jadranskim dijelom autoceste A-1 nedaleko od Ploča.

Teški strojevi započeli su zemljane radove u mjestu Zvirićima u ljubuškoj općini na četiri kilometra dugoj poddionici buduće autoceste prema graničnom prijelazu Bijača s Republikom Hrtvatskom.

Vrijednost radova iznosi 23,3 milijuna eura a posao na natječaju dobio je konzorcij kojega čine poduzeća Euroasfalt, ŽGP i Hidrogradnja iz Bosne i Hercegovine.

Rok za završetak radova je deset mjeseci. Izgradnju ovoga dijela autoceste kroz Hercegovinu financira Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

No, ostale dionice u ovom dijelu neće se graditi zbog odluka nelegalnih vlasti da pomaknu trasu koju je prvotno projektirao Institut graditeljstva Hrvatske (IGH).

Naime, oktroirana Vlada nekadašnje FBiH je danas, na prijedlog ministarstva prostornog uređenja ove republike , utvrdila prijedlog amandmana na Nacrt prostornog plana područja posebnih obilježja od značaja za Platformistan ali iza susjednu HercegBosnu i Republiku Srpsku. „Autocesta na koridoru 5c”. Amandman se odnosi na korekciju Nacrta plana u dijelu Bjelopoljske kotline – Mostar sjever.

Platformistansko ministarstvo prostornog uređenja, kao nositelj pripreme Prostornog plana Federacije BiH je 5. rujna 2011. godine provelo javnu raspravu o skraćenom sinteznom prikazu osnovne koncepcije razvoja Platformistana, nakon čega je izvršena prezentacija, kojom je bio obuhvaćen i segment cestovne infrastrukture.

Prema priopćenju iz ove vlade, uvažavajući primjedbe lokalne zajednice i drugih sudionika javne rasprave na dio ,,Autoceste na koridoru 5c” u Bjelopoljskoj kotlini, uz zahtjev da se odlukom o provođenju plana predvidi obveza dodatnog istraživanja u daljim fazama izrade dokumentacije, čime bi se postigla najprihvatljivija trasa u koridoru varijante 3., s naglaskom na naselje Kuti i definiranjem pozicije interregionalnog čvorišta, Federalno ministarstvo prostornog uređenja je predložilo ovaj amandman.

No, ubrzalo o se s gradnjom dionice u Bosni, pa su iz nelegalne Vlade zadužili ministarstvo pravde, upravu za geodetske i imovinsko-pravne poslove i Ured za zakonodavstvo i usklađenost s propisima EU da, u roku od 15 dana, predlože izmjene i dopune Zakona o eksproprijaciji kojima će se omogućiti rješenje problema nelegalno izgrađenih stambenih objekata na Koridoru Vc i autocesti Žepče-Tuzla-Orašje.

 

Artinfo.ba

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.