Zagrepčanin oborio Guinnessov rekord, ali još ne staje: “Moj cilj je stotka!”

Zagrepčanin Tomislav Lubenjak srušio je Guinnessov rekord u dužini guranja automobila.

Svoj pothvat započeo je u subotu u 15 sati kada je upaljena službena štoperica u pratećem automobilu u kojem svaki Tomislavov korak prate zapisničari koji su dužni zabilježiti svako stajanje i sam razvoj obaranja još jednog svjetskog rekorda.

Cijeli događaj osigurava prometna policija koja regulira središnju traku Vukovarske ulice u Zagrebu. Rekord je oborio u nedjelju ujutro prije očekivanja u Držićevoj ulici kada je ušao u 83. kilometar.

Tomislav je u samom startu zauzeo izrazito visok tempo te je ispočetka automobil gurao brzinom kojom jedan kilometar prelazi za 9 minuta i 30 sekundi. Prvi krug po Vukovarskoj ulici u ukupnoj duljini od 8.2 km, Tomislav je završio za 1 h 19 min i 30 sec, krećući se prosječnom brzinom od 6 km/h. Tomislavovi otkucaji srca su trenutno ispod 80 otkucaja u minuti.

Moj cilj je stotka!, kaže Tomislav, čime najavljuje kako vjeruje da će u 24 sati automobil izgurati čak 100 kilometara. Takvim okruglim i visoko postavljenim ciljem Tomislav ne izaziva samo svjetski rekord u duljini pojedinačnog guranja automobila, već i u duljini guranja automobila istovremeno od dvije osobe. Iako je rekord već srušio, automobil će gurati danas do 15 sati.

U 19 sati zamijenili su se vozači u Smartu kojeg gura Tomislav, a volan u 23 sata preuzima njegova baka Marica. Uzima pauze od tri minute svakih sat vremena te nadoknađuje energiju visokokaloricnim pločicama i šećernim gelom kako bi imao snage izgurati svoj pothvat.

Gura Smart koji ima točnu težinu zadanu po Guinnessovim pravilima. Vozači se mijenjaju svaka četiri sata, a riječ je o Tomislavu bliskim ljudima koji ga podržavaju od kad se upustio u ovaj neuobičajen pothvat. Pomogla mu je i 76-godišnja baka Marica koja je Smart vozila noćas od 23 do 3 sata te će za volanom biti i danas od 11 do 15 sati.

Trenutačni svjetski rekord u kategoriji je 82,28 km, a drži ga Poljak Przemyslaw Marczewski, dok rekord guranja automobila u paru od 95,07 km nose Makedonci Aleksandar Čekorov i Aleksandar Smilkov tako da će Tomislav “prešišati” i njihovu kategoriju ako uspije u svom naumu. Vježbao je gurajući svoj Twingo, ali i svakodnevnim treninzima u teretani, prenosi Vecernji.hr.

Njegov tim čine obitelj i prijatelji, a kad se pribroje zaštitari i policija – u dvadesetčetverosatnoj avanturi prati ga tridesetak ljudi. Ovo mu nije prvi izazov koji si je zadao: vozio je bicikl 100 kilometara i prošao cijeli Zagreb za pet, a zatim je glavni grad odlučio proći hodajući za što mu je bilo potrebno osamnaest sati.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.