Zagađenje zraka u BiH: Mole se građani da smanje korištenje automobila

Tijekom vikenda je došlo do stabilizacije atmosferskih prilika i pojave temperaturnih inverzija u kotlinama u Federaciji BiH što je rezultiralo povećanim zagađenjem zraka u gradovima.

U Sarajevu je došlo do značajnog povećanja koncentracije lebdećih čestica u zraku, a u Zenici, Lukavcu i Tuzli i koncentracije sumpordioksida, priopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH.

Jučerašnje koncentracije sumpordioksida na stanici Radakovo u Zenici su dostizale 775 microg/m3 (mikrograma po kubnom metru), a u Tuzli je na stanici BKC izmjerena satna vrijednost 580 microg/m3.

U naredna tri dana ne očekuje se poboljšanje meteoroloških uvjeta u smislu smanjenja zagađenja, odnosno očekuje se povećanje koncentracija zagađujućih materija u zraku.

Osnovni razlozi povećanog zagađenja su geografski uvjeti za formiranje inverzionog sloja atmosfere kao medija za akumulaciju zagađujućih materija, industrija i energetika (u prvom redu termoelektrane, koksare, željezare), domaćinstva (zagrijavanje na ugalj), promet (loša prometna infrastruktura, visoka emisija ispušnih plinova iz automobila starije proizvodnje).

Upućen je apel građanima da u narednim danima reduciraju korištenje automobila i loženje niskokvalitetnih goriva u skladu s potrebama i mogućnostima, te da prate upute općinskih i županijskih institucija.

(Fena)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.