Zabrinjavajući podaci Eurostata: BiH u dvije godine napustilo 100 tisuća ljudi – Jabuka.tv

Zabrinjavajući podaci Eurostata: BiH u dvije godine napustilo 100 tisuća ljudi

Odljev stanovništva najveći je problem bh. društva, a posljednji podaci Eurostata to samo dodatno potvrđuju.

Ekonomski analitičar Faruk Hadžić za Klix.ba kaže da se ono što je progresivni dio struke upozoravao godinama, da je stvarni problem ove zemlje masovno iseljavanje, nažalost se ostvaruje, a to upravo izravno potvrđuju najnoviji podaci koje je objavio Eurostat.

Najnoviji podaci o izdanim prvim dozvolama u EU za naše građane u prošloj godini su porazni. Prema prvim i nepotpunim podacima, izdano je 39.841 dozvola, s tim da treba naglasiti da u ovim podacima nisu uključene izdate dozvole za Njemačku i Švedsku, tako da uključivanjem ovih podataka, biti oboren rekord iz 2018. godine, kada je izdati 55.000 dozvola, kazao je on.

Ovi podaci pokazuju, kada se uključe i oni koji nedostaju za Njemačku i Švedsku, da je u samo dvije godine zemlju napustilo preko 100.000 građana.

Posljedice će se najviše osjetiti u limitiranom ekonomskom napretku zemlje i jačem proračunskom pritisku za finansiranje mirovina, jer broj umirovljenika stalno raste, a gubimo noseći sloj društva koji najviše doprinosi ekonomiji. Neizravno, država na ovaj način gubi godišnje milijarde KM, kao posljedica ulaganja društva u školovanje osoba koje napuštaju državu i gubitku u naplati potencijalnih poreznih prihoda, jer te osobe vise ne troše novac u BiH, osim povremeno kada dođu u državu, zaključio je Hadžić.

(www.jabuka.tv)


20 komentara

  • Svi koji su kockali otisli su.U iseljeništvu ne kockaju, neboj se.I pušiti prestaju.Tamo je samo rad rad rad i red.

  • Najveci broj kockara, propalica, razbojnika,neradnika ali čast izuzetcima kojih je malo je u eronetu, bhansi, elektroprivredi, elektroprijenosu.

  • Meni je samo žao što nisam među tih 100 tisuća, ali možda ću biti među 200 tisuća. Evo kp hdz je pronašao lijek za rak od smilja i ponovo se pokreće masovna proizvodnja ulja od smilja i sadnja smilja. Vrši se otkup ovih dana po cijeni od 0,90 do čak 1,50 KM/kg. Ovogodišnja berba nešto slabo baca između 1,5 kg ulja po toni do 2,2 kg ulja po toni sirove mase. Cijena litre ulja se spustila do čak 300 KM po kg. Problem su prošlogodišnje lanjsko i preklanjsko ulje koje čeka na prodaju. I meni treba jedna bočica od 50 mililitara za masirati.

  • To nije nikako zabrinjavajuce,to je logičan ishod svega onoga što vlast radi.Da dobijes poso u Elektroprivredi moraš bit podoban odnosno imat iskaznicu HDZ-a u eronetu isto tako.Svim neškolovanim omogućeno da kupe diplomu u Logosu i naravno počinju radit u državnoj firmi.Iole pametan treba napuštat ovo područje dok mu život nije prošao, to je današnja stvarnost.Penzije se pvisuju i retroaktivno isplaćuju baš par dana pred izbore,Naravno i putevi se počinju radit baš tjedan iza izbra i tako dalje…Još neznamo kad će počet serija klanjanja po hercegovini kao i pred prošle izbore ili su smislili nešto drugo.Narode moj loše nam se piše, za sad jedino uhljebi žive vidjet ce mo koliko dugo.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.