Zabrinjavajuće: BiH među zemljama koje najviše nazaduju u borbi protiv korupcije

Prema Indeksu percepcije korupcije, BiH je ove godine ocijenjena s 36 (na ljestvici: 0 – 100), što predstavlja najlošiju ocjenu od 2012. godine od kada se Indeks percepcije korupcije temelji na postojećoj metodologiji, svrstavajući se tako u red zemalja koje globalno u kontinuitetu najviše nazaduju.

Na rang listi Indeksa koju je objavio Transparency international, BiH je pala za 11 mjesta u odnosu na prošlu godinu i zajedno sa Kosovom zauzela 101. poziciju od 180 država.

Od zemalja regije, najbolje je plasirana Hrvatska, koja je ipak nazadovala za tri mjesta i zauzima 63. poziciju, Crna Gora i Srbija dobile su istu ocjenu kao i prethodnih godina i zauzimaju 66., odnosno 91. poziciju, a Sjeverna Makedonija je sa 93. pala na 106. mjesto i drži najgoru poziciju u regiji.

Ovako velikom padu BiH, kako je navedeno u izvještaju, najviše su doprinijele nepravilnosti u provođenju izbora, zakona iz oblasti financiranja političkih stranaka i predizbornih kampanja, čime građanima nije omogućeno pravo na slobodne i pravedne izbore, na što je TI BiH ukazivao u okviru monitoringa izborne kampanje. BiH time spada u red država koje zbog stalnog porasta najtežih oblika političke korupcije nisu u stanju svojim građanima omogućiti osnovna ljudska prava.

Brutalna represija i prijetnje biračima, manipulacija biračkim popisima i rezultatima izbora, uz potpuno mobiliziranja državnih resursa u službu vladajućih stranaka zemlju udaljava od političke odgovornosti i demokratizacije. Kao posljedica neregularnih izbora, vlasti BiH imaju vrlo upitan legitimitet, koji dodatno kompromitira imenovanjem presuđenih kriminalaca na najviše funkcije izvršne vlasti. Parlamenti, lišeni bilo kakve funkcije parlamentarnog nadzora, parlamentarce svode na puke portparole stranačkih lidera, bez mogućnosti da se bilo koji od antikorupcijskih zakona, kao što su zakoni o sukobu interesa, financiranja političkih stranaka ili Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću nađu u iole izglednoj situaciji da budu usvojeni.

Potpuna politička i kontrola organiziranog kriminala nad pravosuđem zahtijeva prioritetno djelovanje. Nažalost, inicijativa organizacija civilnog društva za provođenjem detaljnih provjera (vetting) svih nositelja pravosudnih funkcija bila je ignorirana od strane BiH vlasti, ali i od strane EU. To je ujedno i dio šireg problema izostanka implementacije EU Strategije za zapadni Balkan.

BiH je u situaciji u kojoj je korupcija postala službena državna, entitetska i županijska politika, i to je moguće vidjeti u svakom pojedinačnom potezu institucija – ukoliko analizirate bilo koje imenovanje, tender, propis, vidjet ćete da se radi o vrlo jasnom partikularnom interesu koji stoji iza njih, istaknuo je predsjedavajući Upravnog odbora TI BiH Srđan Blagovčanin, komntirajući nalaze Indeksa percepcije korupcije.

TI BiH je na osnovu detaljnih i sveobuhvatnih analiza pripremio prijedlog mjera koje bi trebale na sustavni način otkriti uzroke korupcije, a odnose se na unaprjeđenje izbornog procesa, reformiranja pravosuđa s fokusom na vetting, detaljne sustavne preglede i reviziju javnog sektora i javnih poduzeća koji treba rezultirati njihovom racionalizacijom i depolitizacijom.

(www.jabuka.tv)


11 komentara

 • Da se izbor vrši u nekim drugim područjima, BiH bi sigurno bila vodeća. Recimo, nema bezveznije države (ako je ovo ikako država) na kugli zemaljskoj. Ne postoji neperspektivnija država od BiH (ako je ovo ikako država). Ne postoji pokvarenija država od BiH (ako je ovo ikako država). Ne postoji država u svijetu (ako je ovo ikako država) s većom količinom nepravde i nemogućih mogućnosti. Dokaz je trostruki izbor crvenog fašiste Komšića od strane islamista, fašista i komunista na mjesto hrvatskoga člana Predsjedništva. Ne postoji država (ako je ovo ikako država) u kojoj postoje tri konstitutivna naroda, ali jedan od njih nije konstitutivan!? Ne postoji država na svijetu (ako je ovo ikako država) da neki Mujo. Fahro, Omer, Sabahudin i slično mogu biti Hrvati. I to Hrvati za privremeno korištenje, jer jednog će dana oni opet postati muslimani, Muslimani, Jugoslaveni, Bošnjaci ili Bosanci.

  5
  2
  • Dasta je nego mito i korupcija nego zasta je Šeks prijetio Kolindi javno? Jer se pocela odupirati korupciji pocela iznosit imena.Al nasli su način i smjenili je.Evo bogu hvala Zoki ce ispunit svoja obecana obećanja.Nego mi se učni da je Milanović u emisiji na RTL-u Bagi rekao da nece nista ciniti bit ce neutralan.

 • Kako? Kako? Kod nas su sve veliki vjernici, i katolici, i muslimani i pravoslavci, posten narod koji slusa Bozje zapovijedi, groze se od nevjernika. Pa kako sad ovo?

  3
  4
 • Nisu ministri krivi sto je u BiH najveci olos od ljudi
  Kriminalci neradnici sve bi da imaju bez kapi znoja.Pa na svakom koraku kradu.Na svakom.Čak i na selima
  drva freze zeljezo sta god.Sad je aktualna povećana autokorupcija! MLADI BI DA IM S NEBA PADA A ONI Da leze do podne.Kad ustaju da se ima vremena jos za okladiti i pratiti rezult.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.