Zabrinjavajuća upozorenja: BiH ima probleme s kriminalom, sigurnosti u prometu, prijetnjama od terorizma, nasiljem…

Američki State Department ovih dana proglasio je BiH državom s visokom razinom prijetnje za SAD i interese američke vlade. Kao razloge navode veliki broj kriminalnih aktivnosti, prijetnje od terorizma. Te stvari su nešto što samo može naškoditi razvoju ekonomije, turizma, te privlačenju investicija u Bosni i Hercegovini.

Bosna i Hercegovina je država koja ima značajne probleme s kriminalom, sigurnosti u prometu, prijetnjama od terorizma, nasiljem. U detaljnom izvješću State Department upozorava posjetitelje BiH na ograničenu policijsku i medicinsku zaštitu, javlja N1.

Što se tiče kriminala navode: “Prosjačenje, džeparenje, provala vozila su prilično dominantni kriminaliteti. Takvi incidenti su uobičajeni osobito na turističkim mjestima i u javnom prijevozu u Sarajevu i drugim većim gradovima, Banja Luci, Tuzli, Mostaru”, piše u izvješću.

Od početka godine BiH se nalazi i na crnoj listi država glavnih centara za pranje novca od trgovine drogom. Popis se sastoji od nekoliko desetina država u čijim financijskim toijekovima postoje značajni iznosi novca od trgovine narkoticima ili novca stečenog u drugim vrstama kriminala. Finanscijske institucije tih država su, kako je ocijenjeno, ranjive na pranje novca. No, koliko su ovakve ocjene relevantne, te utječi li i u kojoj mjeri na ekonomiju naše zemlje?

“Takav izvješća neće dovući zdrav kapital u Bosnu i Hercegovinu, već ovakav kakav i sada dolazi, polukriminalni, eventualno kriminalni. A što se turizma tiče, pa i to može biti problem za BiH, rekli smo da se radi o vrsti preporuke, a poznato je da američki građani poštuju odluke State Departmenta”, istaknuo je Goran Kovačević, profesor na Fakultetu za kriminalistiku.

Kada je riječ o zemljama regije, izvješća nam nisu baš naklonjena. Često upozoravaju na sve bližu točku ključanja permanentne međuetničke, političke i ideološke napetosti. U posljednjem izvješću upozorenja su izdana i za religijsko i etničko nasilje u BiH, probleme izazvane poplavama, te kritičnu infrastukturu.

No, ističe se da turisti iz SAD-a ne trebaju biti zabrinuti zbog organiziranog i nasilnog kriminala, jer takvi slučajevi su izuzetno rijetki, a istaknuto je i da ne moraju biti zabrinuti zbog cyber kriminala. Turisti se upozoravaju i zbog velikog prisustva mina i neeksplodiranih ubojitih sredstava, kao rezultat prošlog rata u BiH. Nadalje, kroz izvješće se upozorava i na loše ceste.

Ali, to je manja prijetnja po opću sigurnost, budući da su Sarajevo i BiH proglašeni lokacijama na kojima postoji velika prijetnja od terorizma, koja je usmjerena protiv dužnosnika i interesa SAD-a. Podsjećaju i na nekoliko terorističkih napada, ali i dalje prisutan trend odlazaka na strana ratišta.

A o oblasti ljudskih prava u zemljama regije ništa lijepo za čuti. Govor mržnje, diskriminacija manjina, te zastupljenost korupcije građanima u izvješćima skreću pažnju, a s bh. puta skreću i investitori i brojni turisti.

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.