Zabranjuje se uvoz jednokratnih e-cigareta

Australija će od siječnja zabraniti uvoz jednokratnih vapova jer želi suzbiti ovisnost o nikotinu kod djece.

Kako prenosi BBC, predložit će i nove zakone koji zabranjuju proizvodnju, reklamiranje i opskrbu vapova za jednokratnu upotrebu.

Vaping se reklamira kao način prestanka pušenja, ali australski ministar zdravstva kaže da je to stvorilo novu generaciju ovisnika o nikotinu. Stoga sada žele potpuno ukinuti vaping.

Vaping ili e-cigarete uređaji su s litijevim baterijama koji imaju uloške napunjene tekućinama koje sadrže nikotin, umjetne arome i niz drugih kemikalija.

Od 2021. zabranjeno je bilo kojem Australcu kupovati ili uvoziti e-cigarete bez liječničkog recepta, ali unatoč tim ograničenjima stope ovisnosti i dalje vrtoglavo rastu.

Studija sa Sveučilišta u Sydneyu ranije ove godine otkrila je da je više od četvrtine tinejdžera u dobi od 14 do 17 godina vapalo, dok je istraživanje australske dobrotvorne organizacije Cancer Council pokazalo da je devet od deset tinejdžera u istoj dobnoj skupini lako došlo do vapa, prenosi Index.hr.

Država planira ukinuti zabranu pušenja kako bi financirala smanjenje poreza

Mark Butler, savezni ministar zdravstva, kaže da će zabrana uvoza jednokratnih vapova početi 1. siječnja, a da će do ožujka biti zabranjen ulazak u zemlju ne-terapeutskih vapova koji se mogu ponovno puniti.

Stručnjaci upozoravaju da se još uvijek ne zna dovoljno o dugoročnim učincima vapinga. Istraživanje sa Sveučilišta Johns Hopkins povezalo je vaping s kroničnom bolešću pluća i astmom.

U Australiji su znanstvenici koji su proučavali tekućine koje se koriste u vapeovima upozorili da one sadrže kemikalije za koje se zna da utječu na zdravlje pluća.

Australska najava dolazi samo nekoliko dana nakon što je Vlada Novog Zelanda ukinula zabranu pušenja u svijetu, kako bi platila smanjenje poreza, prenio je Index.

(www.jabuka.tv | Foto: Freepik)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.