Zabranjena promjena spola djeteta kao i nasljednih osobina

U skladu sa strategijom za unapređenje seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava u FBiH, Vlada FBiH je na nedavnoj sjednici utvrdila Zakon o liječenju neplodnosti, piše Večernji list.

Strogi propisi

Zakonom je utvrđeno da se spolne stanice jednog darivatelja mogu koristiti samo do rođenja troje djece u jednoj obitelji. Nadalje je istim utvrđeno da se u genetskoj osnovi stanica ili zametaka ne smiju praviti zahvati s ciljem da se promijeni nasljedna osnova djeteta, osim u medicinskim indiciranim slučajevima, što je sukladno odredbama Konvencije o ljudskim pravima i biomedicini. Postupcima medicinski potpomognute oplodnje (MPO) ne smiju se, također, poduzimati zahvati s ciljem odabira spola djeteta, osim u slučaju da se na taj način sprečava prenošenje nasljedne bolesti. Važno je istaknuti da je zakon omogućio punoljetnim i maloljetnim osobama da u slučaju kada im prijeti opasnost da će zbog zdravstvenih razloga ostati neplodni, da mogu pohraniti spolne stanice za buduću uporabu.

Stanice se mogu čuvati najviše pet godina. Ako se osoba ne želi liječiti u ustanovi u kojoj su pohranjene spolne stanice, zakonom je omogućeno prenošenje pohranjenih spolnih stanica iz jedne ustanove u drugu, na zahtjev pacijenta, i uz suglasnost povjerenstva. Ovim zakonom se daje i mogućnost poklanjanja spolnih stanica i liječenje neplodnosti postupcima heterologne MPO, a kada to nije moguće homolognom oplodnjom. Darivanje spolnih stanica je moguće samo uz prethodni pristanak darivatelja/darivateljice, uz prethodno dobivene informacije kako zdravstvene, tako i o pravnim posljedicama darivanja stanica. Valja naglaiti i kako se zabranjuje primanje i davanje novčanih naknada i drugih koristi za darivanje spolnih stanica, te ugovaranje, sklapanje sporazuma i sl. Člankom 23. zabranjuje se liječenje primjenom postupaka MPO sa istodobnim korištenjem poklonjenih sjemenih i poklonjenih jajnih stanica, kao i uporaba mješavine sjemenih stanica dvojice ili više muškaraca, odnosno jajnih stanica dvije ili više žena. Inače, pravo na liječenje primjenom postupaka MPO imaju muškarac i žena koji u vrijeme primjene postupaka MPO žive u bračnoj ili izvanbračnoj zajednici.

Rigorozne kazne

Budući da se radi o jako osjetljivoj temi, ovaj zakon je predvidio i kazne ako se strogo ne poštuju propisi. Novčanom kaznom u iznosu od 10.000,00 do 15.000,00 KM kaznit će se za prekršaj zdravstvena ustanova ako: obavlja postupke MPO-a bez odobrenja ministra za provedbu postupaka; ne uništi spolne stanice u roku od tri dana, omogući da darivatelji spolnih stanica budu osobe koje nisu punoljetne, zdrave i poslovno sposobne, ne vodi poseban registar darivatelja i darivateljica spolnih stanica.. U postupku MPO-a zabranjeno je omogućiti nastanak zametka isključivo u istraživačke svrhe, stvarati ljudsko biće van maternice (ektogeneza), stvarati identične blizance, spolne stanice ljudskog bića ili zametak ljudskog bića unijeti u životinju i obratno, piše Večernji list.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.