Zabranjen uvoz pošiljke kuhinjske morske soli iz Hrvatske u BiH

Federalna uprava za inspekcijske poslove je priopćila da je zabranjen uvoz pošiljke kuhinjske morske soli porijeklom iz Hrvatske zbog niže vrijednosti kalijevog jodata.

U priopćenju se navodi da je 11. listopada ove godine, granična sanitarna inspekcija Federalne uprave za inspekcijske poslove na graničnom prijelazu Izačić tijekom redovnog sanitarnog pregleda pri uvozu u skladu s odredbama Zakona o zdravstvenoj ispravnosti životnih namirnica i predmeta opće upotrebe, Zakona o hrani i Pravilniku o soli za ljudsku prehranu, naložila laboratorijsku analizu pošiljke krupno mljevene jodirane kuhinjske morske soli porijeklom iz Republike Hrvatske.

Po dostavljenim nalazima analize, utvrđeno je da sastav krupno mljevene jodirane kuhinjske morske soli ne odgovara odredbama Pravilnika o soli za ljudsku prehranu zbog niže vrijednosti kalijevog jodata (izraženog kao elementarni jod).

Shodno tome, uvoz kontrolirane pošiljke kuhinjske morske soli u količini 7.680 kg je zabranjen i naređeno je vraćanje iste pošiljatelju, navode iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

(www.jabuka.tv)


3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.