Zabrana pušenja na javnim mjestima te u automobilima

Cigarete pepeljara

Prednacrt Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih proizvoda i ostalih proizvoda za pušenje u Federaciji BiH izazvao je veliko zanimanje javnosti.

Mnogi s nestrpljenjem čekaju donošenje ovoga zakona, a razloga je mnogo. Prema podacima koje smo dobili iz Ministarstva zdravstva FBiH, čak 60,7 posto djece u Federaciji izloženo je pasivnom pušenju, što predstavlja izravnu prijetnju za zdravlje djece.

Rezultati skorije urađenih istraživanja Zavoda za javno zdravstvo FBiH potvrđuju kako je pušenje vodeća bolest ovisnosti među stanovnicima Federacije BiH, a o cigaretama ili drugim duhanskim proizvodima ovisno je 44 posto stanovnika ovog entiteta. Oni u prosjeku dnevno konzumiraju 18 cigareta.

Očekuje se kako će se donošenjem spomenutog zakona ovi brojevi značajno promijeniti. A promjene će biti velike. Pušenje će biti zabranjeno u svim zatvorenim javnim prostorima, na radnim mjestima, u javnom prijevozu.

Zakon će zabraniti i pušenje u automobilu ako se u njemu nalazi osoba mlađa od 18 godina, a cigarete se neće smjeti konzumirati ni na javnim skupovima. Zabranit će se prodaja duhanskih proizvoda koji sadrže ukuse i mirise, vitamine (tako stoji u prednacrtu zakona), kofein, taurin, te boju i druge aditive.

Kako piše Večernji list, one koji budu kršiti zabranu na propisanim mjestima recimo u javnoj ustanovi odmah će plaćat kaznu od 100 KM.

U svakom slučaju bit će zanimljivo pratiti reakciju javnosti na izradu i donošenje ovog zakona koji će imati i svoje velike zagovarače ali i protivnike.

(www.jabuka.tv)


15 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.