Za struju, vodu i telefon mjesečno u BiH treba 214,35 KM

Numbeo je najveća i najopsežnija internetska baza u kojoj se, prije svega, mogu naći troškovi življenja u zemljama svijeta, razvrstani na različite načine, piše Večernji list. On osigurava najpreciznije i najsvježije informacije iz cijeloga svijeta koje itekako mogu biti od koristi ako se želi analizirati i imati uvid u stanje životnih troškova određene zemlje ili skupine zemalja.

Ono što je zanimljivo je i to da ovaj portal nerijetko stanje u nekoj zemlji objašnjava stavljanjem u odnos podataka sa susjednim zemljama, kao i onima u bližem okružju. Također je moguće vršiti usporedbe sa svim zemljama svijeta.

U svom istraživanju koje je provedeno nad BiH, a koje je trajalo punih godinu i pol dana, analizirali su 3680 različitih artikala.

U analizu je uvršteno čak 213 različitih dobavljača, što u mnogome doprinosi detaljnosti i preciznosti ovoga istraživanja. Tako iz ovog istraživanja u preporučenoj usporedbi možemo doznati kako su troškovi života u BiH niži 28,27 posto u odnosu na susjednu nam Hrvatsku.

Također, cijena najma stanova i nekretnina je čak za 40,91 posto niža u odnosu na RH. Inače, podaci su srednje vrijednosti najnižih i najviših cijena u određenim sektorima, piše Večernji list.

Iz evidentiranih podataka možemo vidjeti kako je, primjerice, najam stana u središtu grada 310,64 KM, dok se soba u predgrađima može naći i za dostupnih 221,44 KM. Prosječna cijena kruha je 1,04 KM, što je među najnižim u Europi. Za usluge (struja, voda, telefon…) mjesečno je potrebno izdvojiti u prosjeku 214,35 KM.

(www.jabuka.tv)


5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.