Za skoro deset posto pali prihodi u BiH od neizravnih poreza

Prihodi od neizravnih poreza za sedam mjeseci ove godine iznosili su četiri milijarde 121 milijun KM, što je za 437 milijuna KM ili 9,6 posto manje u odnosu na isti period prošle godine, rekao je glasnogovornik Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH Ratko Kovačević.

Kovačević je rekao da je zbog pandemije virusa korona zabilježen manji uvoz i izvoz roba, kao i pad u unutarnjem prometu, jer su mnogi obveznici bili zatvoreni ili rade smanjenim kapacitetom.

Najveći pad zabilježen je u travnju i svibnju, dok se prihodi u  lipnju i sprnju približavaju prihodima koje smo imali tijekom prošle godine, rekao je Kovačević novinarima u Sarajevu.

UNO BiH počela je javnu kampanju “Stop švercu” s ciljem da građani BiH koji imaju bilo kakvu informaciju o utaji neizravnih poreza i nezakonitom prometovanju robe, posebno duhanskih prerađevina, to dojave budući da je porasla vrijednost “crnog tržišta”.

Kovačević je istaknuo da je svaka prodaja cigareta bez akcizne markice ili s trošarinskim markicama neke od susjednih država nezakonita u BiH, što treba dojaviti na otvorenu liniju 0800/20607, piše Srna.

Prema njegovim riječima, ilegalne cigarete se najčešće uvoze putem tzv. zelene granice, gdje ne postoje granični prelazi, što se iz godine u godinu pojačava.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.