“Tu je meni govorijo ćaća!”: Održani osmi Tolića susreti

Usprkos teškim vremenima i pandemiji koronavirusa, tradicija Tolića susreta nije zamrla ni ove godine. U nešto skromnijem broju u subotu, 8. kolovoza osmi su se put u malom selu iznad Gruda susreli ljudi koji su, trbuhom za kruhom, morali iseliti u druge krajeve Hercegovine, Hrvatske i po bijelom svijetu, ali nisu zaboravili odakle potječu. Naravno, s njima su bile i njihove mlađe generacije i nekolicina preostalih stanovnika.

Umjesto na Starom Zorića groblju, susreti su ove godine započeli svetom misom na Zovkovu brigu, mjestu do kojega vodi uski, strmi i kamenit put. Tamo su 1945. godine, još kao golobradi momci s nepunih 20 godina, mučki ubijeni Petar Tolić – Bebanović i Mile Tolić – Anturinović.

Blagoslov spomenika s ljubavlju su kroz proteklu godinu izgradili Braco Tolić – Bebanović, Ante Tolić – Škadija, Jerko Tolić – Ćišić, Mate Tolić – Ćišić, Jozo Tolić – Ćišić, Ivan Tolić – Bajilović, Mario Tolić – Bajilović, Ante Tolić – Bajilović, Josip Tolić – Bebanović, Ivan Čale, Toni Crnogorac, Marko Crnogorac, Ivan Zucić, harmonikaš Zvonić i nekoliko donatora koji su željeli ostati anonimni.

Izgradnju spomenika potpomogli su Općina Grude i Ministarstvo branitelja Županije zapadnohercegovačke. Izgradnju je svesrdno pratio i pomagao grudski župnik fra Stanko Pavlović, koji je blagoslovio spomenik i predslavio svetu misu. Nakon mise druženje je nastavljeno uz čašicu razgovora i pokoju gangu Mate Tolića – Ćišića, Zdenka Tolića – Jurkića, Ivana Čale i Bore Tolića – Lekušina.

Dragi Bog ljubi i nagrađuje svaku žrtvu, njih dvojice, Petra i Mile, i svih naših pokojnih i nestalih.

Nije zaboravljena njihova žrtva.

Bog nagradio i uslišao one koji su odgovorili na nju žrtvu da se ne zaborave i da im se spomen dadne. Bog nagradio sve one koji priznaju i vide tuđu žrtvu. Ne dao Bog da ikad ičiju žrtvu podcjenjujemo, rekao je fra Stanko u prigodnom razmišljanju.

Susreti su nastavljeni u Jazvinki, centru sela Tolići, ručkom i okrjepom. Nakon rekreacije na Rankovoj ledini uz nogomet, skok u dalj i pokoju šalu Jerke Ćišića, predsjednika Organizacijskog odbora susreta, u Jazvinki je uslijedila večera i prigodan glazbeni program.

Jure Miloš još je jednom uzveličao susrete izvedbama na diplama i guslama, gangali su Stipe Jelić, Mile Sesar, Boro Tolić – Lekušin, Smiljan sa svojom ekipom i braća Damir i Jure Miloš. Večer je zaključio tamburaški sastav Stari fenjer iz Gruda, uz čiju su pjesmu prisutni dočekali ponoć i tradicionalno paljenje svitnjaka, piše grude-online.info.

Uz želju da se dogodine mognu okupiti u još većem broju, Tolići i njihovi prijatelji opet su potvrdili koliko je važno njegovati ljubav prema svome zavičaju i prenositi djeci i unucima kako se nekad živjelo. Kao što glasi i službeno geslo susreta Zdenka Tolića – Jurkića: “Tu je meni govorijo ćaća!”.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.