Za registraciju poduzeća u FBiH potrebno 12 procedura, oko 2.000 KM i 67 dana

Prema izvješću Svjetske banke o lakoći poslovanja za 2016. godinu, u kojem je proces registracije poslovnih subjekata analiziran i rangiran u 189 zemalja svijeta, BiH je zauzela nezavidno 175. mjesto (najnižih 10 posto). Samo ovo mjesto i konkretan podatak dokazuje da je u BiH nužna kompletna revizija sustava, piše Večernji list.

Trenutačno stanje predstavlja ogromnu prepreku povećanom broju investicija te negativno utječe na konkurentnost domaćih tvrtki i njihove izvozne mogućnosti. Gospodarstvo u BiH suočeno je s ogromnim brojem regulatornih zahtjeva na svim razinama vlasti, koje se nerijetko isprepliću u svojim nadležnostima, otežavajući tako još više već kompliciranu situaciju na tržištu.

Prvi projekt s ciljem poboljšanja poslovnoga okruženja pokrenut je 2003. godine sa Svjetskom bankom, tijekom kojega su ostvareni sljedeći rezultati. Vrijeme za registraciju smanjeno je s 90+ dana na 22-24, sa značajnim smanjenjem troškova registracije.

Naknadnim uvođenjem PDV-a i javnih bilježnika, ova pozitivna promjena izgubila je na značaju jer su uvedeni novi troškovi. Idućim projektom Svjetske banke od 2014. do 2015. godine podržana je prva faza reforme registracije poslovnih subjekata i smanjenje troškova u Federaciji BiH.

Republika Srpska uspjela je smanjiti vrijeme registracije za jednostavne slučajeve bez PDV registracije na 3 dana, dok je Federacija BiH uspjela smanjiti troškove registracije. FBiH je u usporedbi s RS-om u velikom zaostatku. Vrlo limitiran pozitivan pomak ostvaren je u smanjenju pojedinih troškova registracije, ali je i dalje nužna temeljita reforma cjelokupnoga sustava.

Na osnovi procjena Svjetske banke, potrebno je 12 procedura, oko 2000 KM i 67 dana da se završi registracija poslovnoga subjekta u Federaciji BiH (uključujući PDV registraciju), a sam proces košta mnogo više nego u RS-u.

Imajući u vidu da je u razdoblju od siječnja 2015. do travnja 2016. godine izvršeno 5120 registracija i preregistracija u Federaciji BiH, može se vidjeti ogroman potencijal i neizbježna obveza pojednostavljenja procedura koje se planiraju pravilno adresirati u ovom projektu.

Vlada Federacije BiH najavila je uskoro promjene na ovome području, tako da će u budućnosti vjerojatno biti daleko lakše i jeftinije registrirati poslovni subjekt negoli je to sada slučaj, piše Večernji list.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.