Za poljoprivredne poticaje isplaćen 31,1 milijun maraka

Federalno ministarstvo za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo u tijeku ove godine ukupno je isplatilo 31.126.543 KM za poljoprivredne poticaje pojedincima i firmama, otkriva opsežan izvještaj ovog ministarstva napisan na 1.180 stranica, a koji je u posjedu “Dnevnog avaza”. Kako smo saznali u ovom ministarstvu, u tekućoj godini za isplatu poljoprivrednih poticaja planirano je ukupno 38.291.194 KM.

Uzgoj junadi

Prema ovom izvještaju, najveći iznos, 2,1 milijun maraka, isplaćen je mostarskoj kompaniji “Hepok”, čiji je suvlasnik načelnik općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo, odnosno njegova kompanija „Amko-komerc”, i to za liniju za proizvodnju sokova, instalaciju sustava za navodnjavanje te opreme za vinograde.

Travničkoj firmi “Bajra” otišlo je 1,7 milijuna maraka za izgradnju i opremu objekta za preradu mesa. Firmi “Gajevine Dušići” s Kupresa isplaćeno je 1,07 milijuna KM za nabavku objekata za uzgoj junadi, dok je posuškoj firmi “BGL Commerce” za istu namjenu isplaćeno 488.182 maraka.

Poticaj od 146 KM

Za promotivnu kampanju “Kupuj domaće” Federalno ministarstvo za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo firmi “Europlakat” isplatilo je 1,03 milijuna KM, a firmi “Tim system” 244.458 KM. Među onima koji su dobili poljoprivredne poticaje za 2012. godinu su i Marko Martinović, vijećnik HSP-a u Općinskom vijeću Široki Brijeg. On je za uzgoj svinja dobio 17.580 KM.

Nejra Purišević, kandidat NSRzB za Općinsko vijeće Kiseljak na ovogodišnjim lokalnim izborima, za proizvodnju kravljeg mlijeka dobila je poticaje u iznosima od 146 KM odnosno 756 KM.

Vlada naložila zabranu isplate

Vlada FBiH na protekloj je sjednici usvojila zaključak prema kojem je Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva dužno zaustaviti isplatu poticaja i izdavanje rješenja po programu za poticaje, osim za poljoprivrednu proizvodnju. Iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva najavili su da će popisi korisnika poticaja uskoro biti dostupni na njihovoj internetskoj stranici.

(www.avaz.ba)

2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.