Za plaće izdvojeno 12 milijuna maraka više nego prošle godine

U odnosu na prošlogodišnji proračun, izdaci za ove namjene porasli su za čak oko 12 milijuna maraka, a za čak 14 milijuna maraka veći su nego 2013. godine!

U ovogodišnjem proračunu institucija BiH i međunarodnih obveza najviše novca, 532 milijuna i 128 tisuća KM, bit će potrošeno na plaće zaposlenih u državnim institucijama, agencijama, direkcijama… U odnosu na prošlogodišnji proračun, izdaci za ove namjene porasli su za čak oko 12 milijuna maraka, a za čak 14 milijuna maraka veći su nego 2013. godine!

I dok vlasti javnost obmanjuju donoseći i istovremeno kršeći razne moratorije na zapošljavanje u državnim institucijama te najavljujući ukidanje ili spajanje nekih institucija, uvidom u strukturu radnih mjesta u državnoj službi jasno je da istinske volje za racionalizacijom birokratskog aparata nema, piše Avaz.

Pokazuju to činjenice da, primjerice, Vijeće ministara BiH, osim devet ministara i njihovih deset zamjenika (ministar obrane ima dva zamjenika), ima još ukupno 60 pomoćnika ministara. Oni su raspoređeni u brojnim sektorima u ministarstvima, od kojih neka imaju čak i po devet sektora, koji opet imaju razne službe i podslužbe, koje očito služe za “uhljebljenje” podobnih stranačkih kadrova.

Kako saznaje Avaz, osnovna plaća pomoćnika ministara iznosi između 2.000 i 2.400 KM. Na ove iznose oni imaju još naknade po osnovu zaposlenosti, kao i brojne privilegije.

Prema podacima Agencije za državnu službu BiH, u državnim institucijama u prošloj godini bile su 3.432 zaposlene osobe, među kojima nisu ministri, parlamentarci, savjetnici… No, sudeći prema rastu izdataka za zaposlene u ovogodišnjem proračunu, jasno je da broj onih koji žive s državnih jasli svakodnevno raste.

Brojke

516 milijuna iznos za plaće i naknade u 2013.
519 milijuna KM iznos za plaće i naknade u 2014.
532 milijuna KM iznos za plaće i naknade u 2015.

Struktura zaposlenih u državnim institucijama

Tajnik s posebnim zadatkom 50
Tajnik 19
Pomoćnik ministra/direktora 203
Šef unutarnje organizacijske jedinice 675
Stručni savjetnik 892
Viši stručni suradnik 920
Stručni suradnik 673

Ukupan proračun

Proračun institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2015. godinu iznosi 1.563.580.625 KM, od čega ukupni prihodi za financiranje institucija i primici iznose 950.000.000 KM, a prihodi za servisiranje vanjskog duga 613.580.625.

(Avaz)

3 komentara

  • KOLIKO SE NOVE ŽIVINE NAKOTILO ILI JE ŽIVINA SEBI POVEĆALA PLAĆE A VELIKA VEĆINA GRAĐANA NEMA ZA OSNOVNE ŽIVOTNE NAMIRNICE JELI TO DRŽAVA KOJU TREBAMO VOLITIDRŽAVA ZA KOJU SMO SPREMNI BILI DATI ŽIVOT SADA SE VIDI KAKO SMO ŽIVJELI U ZABLUDI

  • Ovo je Đava a ne država . U ovoj državi ima više gladni nego normalni, ima više bogati materijalno od rata NAPRAVILO RUKOVOTSTVO sirotinju . Šta je s penzijama šta je sa invalidinama koje je Čović obećao vratit na plaću. Samo sebi grabe ne trebalo im.

Komentiraj: