Za Novu godinu bili planirani teroristički napadi u BiH

Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) obavila je provjere na terenu na zahtjev austrijskih kolega da utvrdi jesu li vehabije iz BiH koje su nedavno uhićene u Austriji imale kontakte u BiH, izjavio je Srni direktor SIPA-e Perica Stanić.

Rekao je kako je SIPA obavijestila austrijsku policiju o svojim saznanjima i da više nema aktivnosti u vezi s ovim pitanjem.

Naime, Večernji list objavio je da su sigurnosne službe BiH, Srbije i Hrvatske imale dojavu da bi radikalni islamisti tijekom proslave Nove godine na gradskim trgovima mogli izvesti terorističke napade.

Isti izvor navodi da su sigurnosne službe BiH, Srbije i Hrvatske dobile “neodređene” informacije od “prijateljske agencije”, što se obično vezuje uz američku Centralnu obavještajnu agenciju, njemački BND ili neke od jačih zapadnih sigurnosnih službi, o mogućnosti napada za Novu godinu.

Kako prenosi Srna, sigurnosnim službama sugerirano je da ne alarmiraju javnost, već da poduzmu snažne mjere kako bi se povećala sigurnost.

Sumnjalo se da će radikalni islamisti, čije se djelovanje povezuje s događajima na području Sirije i Iraka, izvesti napade na području BiH, gdje je najveći doček na otvorenom bio organiziran u Sarajevu, ili prijeći s teritorije te zemlje u Hrvatsku i Srbiju.

Sigurnosne službe procijenile su da se opasnost nije smjela ignorirati zbog ranijih loših iskustava, prije svega, ubojstva policajca u Zvorniku prije nekoliko godina.

Prema neslužbenim informacijama, ove prijetnje imale su veze s nedavnim uhićenjima u Austriji oko 15 muškaraca s područja Balkana te jednoga Sirijca, prenosi Bljesak.info.

Ova grupa ljudi povezana je s Mirsadom Omerovićem, koji se predstavljao kao Ebu Tejma. Riječ je o selefijskom vođi ranije osuđenom za pripadnost terorističkoj organizaciji i vojačenje mladih boraca za Islamsku državu.

Tijekom prošlotjedne racije u Grazu i Beču policija je pretresla nekoliko stanova i džamije koju uglavnom posjećuju vjernici iz bivše Jugoslavije, a koja se smatra “opasnom”.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.