Za nove programe zapošljavanja u idućoj godini u FBiH 66,7 milijuna KM

Za provođenje Programa rada Federalnog zavoda za zapošljavanje za 2023. godinu planirano je ukupno izdvajanje od 111.310.466 KM, od čega se na nove programe zapošljavanja odnosi 66.700.516 KM, a na prenesene obaveze po osnovu mjera aktivne politike zapošljavanja čija je realizacija započela ranije i dospjet će na naplatu u 2023. godini, 44.609.950 KM.

Na ovaj program Zavoda koji je predložilo Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, Vlada Federacije BiH dala je suglasnost na sjednici u Sarajevu.

Kao jedan od prioritetnih zadataka u 2023. godini u Programu je istaknuto osiguranje 15.000.000 KM za materijalnu i socijalnu sigurnost nezaposlenih osoba u FBiH, a riječ je o iznosu projiciranom od županijskih službi za zapošljavanje.

Naime, Zakonom o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba predviđeno je da Federalni zavod za zapošljavanje, po odobrenju resornog ministarstva, doznačava županijskim službama nedostajuća sredstava za materijalnu i socijalnu sigurnost nezaposlenih, ukoliko se utvrdi da ove službe nisu u mogućnosti da iz vlastitih prihoda osiguraju sredstva za ove namjene.

Prema planu Federalnog zavoda, programi aktivne politike zapošljavanja naredne godine obuhvatit će 14.300 nezaposlenih osoba. Ovi programi se odnose na podršku nezaposlenima u aktivnom traženju posla, obuku i pripremu za rad, poticanje zapošljavanja kod poslodavaca i poticanje samozapošljavanja, odnosno pokretanje i registraciju poslovnih aktivnosti (startup biznisi).

U Programu rada Zavoda za narednu godinu predviđena je i realizacija programa sufinanciranja zapošljavanja, samozapošljavanja i obuke radi pružanja podrške za 13.000 osoba sa evidencije nezaposlenih u FBiH, sa posebnom rodnom i socijalnom osjetljivošću.

Cilj je jačanje njihove konkurentnosti i brža integracija na tržištu rada, sprečavanje dugotrajne nezaposlenosti, te stvaranje uvjeta za stjecanje prvog radnog iskustva, samozapošljavanje, odnosno pokretanje samostalne djelatnosti ili gospodarskog društva.

Kako ističu iz Federalnog zavoda za zapošljavanje, ciljne grupe mjera iz programa sufinanciranja zapošljavanja, samozapošljavanja i obuke su mladi bez radnog iskustva, žene, osobe starije od 40 godina, dugotrajno nezaposlene osobe prijavljene na evidenciju godinu i više, osobe nižih kvalifikacija ili bez kvalifikacija, zatim osobe s invaliditetom.

Prioritet su i djeca i supružnici osoba s invaliditetom od 60 posto i više, demobilizirani borci i njihova djeca, članovi šehidskih i obitelji poginulih branitelja, Romi i drugi.

Prema Programu rada Zavoda za narednu godinu, 14.593.605 KM planira se izdvojiti za provođenje zajedničkih projekata sa drugim pravnim subjektima, od čega se 8.000.000 KM odnosi na nove projekte podrške za 1.300 nezaposlenih osoba.

Preostalih 6.593.605 KM odnosi se na prenesene obaveze iz prethodnih godina, a koje dospijevaju u narednoj.

Također, predviđeno je da 2.995.774 KM bude doznačeno Fondu za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom za realizaciju programa tog fonda, a u skladu sa Zakonom o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju osoba sa invaliditetom u 2023. godini, navode iz Federalnog zavoda za zapošljavanje, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

(www.jabuka.tv)

4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.