Za Hillsborough je kriva policija, skoro polovica žrtava mogla je biti spašena

Na današnji dan 1989., za vrijeme polufinalne utakmice FA Kupa između Liverpoola i Nottingham Foresta, na stadionu Hillsborough u Sheffieldu došlo je do jedne od najvećih tragedija u sportskoj povijesti.

Čak 94 navijača Liverpoola izgubila su živote tog dana u stampedu na tribinama.

Nekoliko dana nakon tragedije ozljedama je u bolnici podlegao i 14-godišnji dječak, a četiri godine nakon stampeda obitelj Tonyja Blanda, koji je zbog ozljeda završio u komi, odlučila je isključiti aparate koji su ga održavali na životu. Brojka poginulih tako je stala na 96.

Policija nije znala kako se nositi s prenapučenim tribinama

Propustom policije i osiguranja na tribinama stadiona koji prima 39 tisuća gledatelja našlo se čak 54 tisuće ljudi. Policija je zbog prenapučenosti izgubila kontrolu nad masom i onda, u želji da na neki način ovlada događanjima na tribinama, posegnula za opcijom koja se pokazala kobnom za gledatelje.

Donesena je odluka da se otvori zaštitna ograda na tribini Leppings Lane End kako bi se smanjio pritisak, ali rezultat nije bio mir na tribinama, već stampedo koji je odnio brojne živote.

Niz grešaka odnio je gotovo stotinu života

Nakon kasnije provedene istrage zaključeno je kako otvaranje zaštitne ograde na  tribini nije bila jedina pogreška, naime, istraga je pokazala da je gotovo pola izgubljenih života, 41 od njih 96, moglo biti spašeno da su pravovremeno dobili liječničku pomoć.

Neposredno nakon tragedije tabloid The Sun objavio je kontroverznu naslovnicu koja je i danas, 27 godina kasnije, predmet mržnje svih navijača Liverpoola. Naime, novinari The Suna objavili su kako su pojedini navijači Redsa na travnjaku pljačkali svoje mrtve, tvrdeći da su neki čak i urinirali po poginulima.

Konačna presuda stigla je prekasno

Tek 2012., dakle 23 godine nakon katastrofe i nakon što je objavio sramotnu naslovnicu, The Sun se javno ispričao navijačima Liverpoola, ali to do danas nije promijenilo njihovu odluku da u potpunosti bojkotiraju taj list, piše Index.hr.

Prije tri godine stigla je i konačna presuda koja je Liverpoolove navijače oslobodila krivnje i potvrdila kako odgovornost za tragediju snosi policija koja je svojim pogreškama izazvala nemili događaj.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.