Za egzistenciju u BiH nije dovoljno ni 1.000 KM

Sindikat PPDIVUT smatra da minimalna plaća ne može biti ispod 1.000 KM.

Kako je ranije ove godine sa protesta i upućen zahtjev Udruženju poslodavaca i Vladi Federacije BiH, te cijeni da je od tada do danas cijena potrošačke korpe toliko porasla da ni ta minimalna plaća nije dovoljna za osnovnu egzistenciju radnika.

Podsjećaju da je i premijer FBiH rekao da minimalna plaća ne treba biti ispod 700 konvertibilnih maraka.

Stoga, kako ističu, u ovom sindikatu smatraju da su neki predsjednici granskih sindikata koji su već potpisali kolektivne ugovore, pogazili svako dostojanstvo radnika i potpuno umanjili već umanjena prava radnika.

Ovaj sindikat i dalje ostaje opredijeljen sa svojim članicama, granskim sindikatima i sa Savezom samostalnih sindikata BiH da na sljedećim protestima primjeni radikalnije mjere, kako bi sva tri socijalna partnera shvatila da više neće moći tolerancijom radnika opstati. Na kraju se opravdano može postaviti i pitanje za koga rade ovi predsjednici granskih sindikata, navedeno je u priopćenju Sindikata PPDIVUT.12 komentara

  • A kako da umirovljenici 70 % njih, da žive od 380 KM, a mnogi odradili 40 godina?
   I sa 65 godina i više ne mogu ni za kruha i lijekova?

  • Je je dasta nego dosta. Ako covijek radi ima zenu dvoje,troje dijece. Treba platiti rezije gorivo hrana…ako nemas nikog svog a zena radi trebas dijecu u vrtic,skolu automatski treba i drugo auto i neka imas kredit,registracija,gume…mozda 600 eura ali maraka tesko

  • 11:15,
   Di si ti vidio čovjeka na selu sa 70-80 godina da može raditi u vrtlu i kako da živi sa mirovinom od 380 KM, da plati režije, hranu, lijekove, preglede, pomoć… A otišao u bjednu mirovinu sa 65 godina života i 40 godina rada.

 • Tim ljudima iznad 60-65 godina koji su na birou decenijama treba dati minimalnu mirovinu kao i ovim što su radili, jer su zaobilaženi zbog nepotizma, a država im nije dala osnovno pravo na rad. Da je uređena država već bi ljudi u godinama imali mirovinu kao u svim uređenim državama.

 • Bakir I. ima egzistenciju dok Hrvatima nameće genocid koji nije presuđen, a Turski genocid u Armeniji prešućuje tako da bi sebi osigurao egzistenciju.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.