Xiaomiju ukinuta američka ograničenja – Jabuka.tv

Xiaomiju ukinuta američka ograničenja

Početkom su godine Sjedinjene Američke Države (SAD) proglasile Xiaomi ”komunističkom kineskom vojnom kompanijom” te ga stavile na crnu listu kojom se ograničava poslovanje kineske tvrtke s pojedincima i tvrtkama na tlu SAD-a.

Međutim, federalni je sudac blokirao odluku američkog Ministarstva obrane i tako zaustavio ograničenja koja su trebala stupiti na snagu sljedećeg tjedna.

Kako prenosi Bloomberg, Rudolph Contreras, američki okružni sudac, izdao je preliminarnu zabranu kako bi spriječio, kako on kaže, ”nepopravljivu štetu” za Xiaomi te tvrdi da je imenovanje bilo ”proizvoljno i hirovito”. Contreras je tako doveo u pitanje argumente administracije bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji tvrde da civilne kineske tvrtke dopuštaju kineskoj vladi da izravno prijete SAD-u, piše Bug.hr.

Ovo je slamka spasa za Xiaomi koji je bio spreman na najgori mogući ishod. Naime, prema sudskim spisima, kineska je tvrtka rekla da će pretrpjeti svu štetu ako ograničenja stupe na snagu te će nastaviti djelovati u skladu s relevantnim zakonima i propisima. Također su objavili da će i dalje tražiti da se oznaka ”komunističke kineske vojne kompanije” trajno ukloni.

Podsjećamo da je razlog stavljanja Xiaomija na listu ”komunističkih kineskih vojnih kompanija”, nagrada koju je u Kini dobio osnivač tvrtke Lei Jun. Naime, radi se o nagradi za izvanrednog graditelja socijalizma s kineskim karakteristikama koju mu je dodijelilo kinesko Ministarstvo industrije i informacijskih tehnologija.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.