Windows 10 vs. Windows 7: 5 razloga zbog kojih ljudi još uvijek vole “sedmicu”!

Windows je od svojih skromnih početaka pa sve do današnjih dana kao operacijski sustav očekivano- jako puno napredovao. Možda se samo neki sjećaju Windowsa 3.1 ili Windowsa 95 kao i onoga što su ova dva OS-a nudila i to je dobro.

Danas imamo Windows 10 koji je nedavno navršio svoju treću godinu postojanja. Neki će danas reći da nema do Windowsa 10, da je ”desetka” jednostavno najbolja, najbrža i najpouzdanija verzija Windows operacijskog sustava ikada i to je vjerojatno točno.

No ako se malo vratimo u prošlost i ako se sjetimo Windowsa 7, vidjeti ćemo da se i danas, kada je ”sedmica” dobrim dijelom trebala biti u arhivi povijesti, ona itekako još uvijek koristi i da je raširena. Zašto je to tako? Zbog čega korisnici i dalje vole Windowse 7? Za to postoji barem pet razloga o kojima ćemo nešto više reći u nastavku članka.

Windows-10-Fall-Update-Problems

Koliko korisnika uopće koriste Windows 10, a koliko Windows 7?

Velika većina procjena i mjerenja govore da je korisnika Windowsa 7 i Windowsa 10 otprilike tu negdje. Premda je točan broj nemoguće odrediti, prema podacima StatCounter-a Windows 10 je u veljači ove godine navodno preuzeo vodstvo i zasad još uvijek vodi u odnosu na ”sedmicu”.

Suprotno od toga podaci tvrtke koja se bavi analizom korištenja aplikacija pokazuje da je, zaključno sa kolovozom ove godine Windows 7 i dalje u vodstvu (postotak  Windows 7 korisnika je 40.3%, dok Windows 10 koriste oko 37.8%). Koliko su sigurno pouzdani ovi podaci i ove brojke, kao što sam već rekao nemoguće je sa stopostotnom sigurnošću pokazati.

No bez obzira na točnost, ono što je evidentno jest da velik broj korsnika i dalje odbija prijeći na Windows 10, bez obzira na činjenicu da je zadnja nadogradnja za Win7 bila u siječnju 2015. Zašto je to tako?

ažuriranje windowsa

Prvi i najvažniji razlog – sigurnost i privatnost

Ako odete malo na internet i prosurfate forumima u kojima se govori o različitim stvarima i temama vezanim uz Windows operacijske sustave vidjeti ćete da postoje barem dvije stvari po kojima se ”sedmica” ističe iznad svih ostalih verzija Windowsa, pa čak i Windowsa 10, a to su: sigurnost i zaštita privatnosti. Najveći prigovor koji korisnici upućuju Microsoftu, a da se odnosi na sigurnost i privatnost jest prigovor vezan uz prikupljanje podataka.

Naime, Windows 10 je otkako je u upotrebi, poznat po tome što prikuplja ogroman broj podataka od svojih korisnika (puno više i češće nego što je činio Windows 7). Naravno, velikom broju korisnika smeta ovakav udar na privatnost i stoga se odlučuju ostati na Windows 7 OS-u. Naravno, činjenice da je Windows 7 sigurniji za korištenje od ”desetke” baš i ne stoje, pogotovo ako pogledamo na mogućnosti koje Windows 10 ima, a koje ”sedmica” nema, kao što su: Device Guard, UEFI sigurno pokretanje, BitLocker, Windows Hello.

 windows 7 računalo

Drugi razlog – kompatibilnost programa i aplikacija

Iako se u pogledu sigurnosti može reći da je Windows 10 bolji i kvalitetniji isto se nažalost ne može reći i u pogledu kompatibilnosti koju Windows 7 ima u odnosu na aplikacije. Sve u svemu, Windows 7 i danas ima puno veću i bolju kompatibilnost sa programima i aplikacijama od Windowsa 10.

Naravno, ovdje ne govorimo o programima kao što su Adobe Photoshop, Spotify, MS Word, Steam ili bilo koja druga ”mainstream” aplikacija. Ovdje govorimo o onom ogromnom broju ”third-party” aplikacija koje i dandanas koristi jako velik broj korisnika i koje baš i nisu kompatibilne sa Windows 10.

Slično tomu, velik broj korisnika Windowsa 7 ne želi prijeći na Windows 10 jer i dalje koriste mogućnosti i aplikacije koje su svojstvene Windowsu 7, a koje nažalost nisu sastavni dio ”novog” Windows 10 OS-a. Neki od takvih programa su recimo Windows Photo Viewer i Windows Movie Maker. Iako se oba ova programa mogu instalirati i na Windows 10 radi se o praktički ”mrtvim” programima. Uz to, Microsoft je isto tako završio i sa Windows Media centrom (umjesto njega tu su sada programi kao što su Kodi ili Plex).

  Windows 7 statistika

Windows 7 izgleda previše poznato da bi korisnici prelazili na Windows koji donosi novo korisničko sučelje

Velik broj korisnika tehnologije, pogotovo kada se radi o korištenju operacijskog sustava, jednostavno ne želi prijeći na verziju koja čak i može biti bolja iz jednostavnog razloga- ”stari” OS im djeluje poznato i na njega su se naviknuli. Kada usporedimo ove dvije verzije Windowsa vidjeti ćemo da ”desetka” dolazi sa promijenjenim izgledom i donekle funkcijom izbornika, što može dovesti do zbunjenosti i smanjene produktivnosti među korisnicima.

Sjećate li se Windowsa 8 (ili bolje pitanje- jeste li ikada koristili ovu verziju Windowsa)? Ako niste i ako ste sa ”sedmice” odmah prešli na ”desetku” vjerojatno ste primijetili novo korisničko sučelje koje se dosta razlikuje od onog na koje ste naviknuli kod Windowsa 7.

Windows System Restore

Ograničenja po pitanju hardvera

U teoriji je sve manje-više slično. Obje verzije Windowsa imaju slične hardverske zahtjeve (1 GHz ili brži procesor, 1 GB ili 2 GB RAM ovisno koristite li 32 ili 64-bitnu verziju Windowsa, 16 GB HDD te grafička kartica sa DirectX 9 i WDDM). No to je samo u teoriji. U praksi su stvari dosta drugačije.

Windows 10 je blago rečeno, dosta zahtjevniji za rad od Windowsa 7. U prijevodu, za optimalan rad računala s Windows 10 OS trebati će vam barem 4 GB RAM, procesor od barem 2.0 GHz i prostor pohrane od barem 64 GB.

windows 10 ažuriranje

Prisilne nadogradnje

Nitko ne voli kada ga se na nešto prisiljava. Slično je i kada govorimo o tehnologiji, a posebice o operacijskim sustavima. Jedna od stvari koju korisnici najmanje vole (ili je bolje rečeno- mrze) jest kada nemaju nikakvu kontrolu nad svojim operacijskim sustavom (pogotovo u pogledu nadogradnji).

Iako je danas situacija po pitanju ovoga malo bolja nego što je bila u početku, Windows 10 je i dalje dosta ”samovoljan” kada se radi o nadogradnji svoje baze podataka, odnosno o automatskom nadograđivanju. To nije sve. U prošlosti su datoteke za nadogradnju bile ”manje”.

Danas ako želite nadograditi Windows 10 morate skinuti cijeli paket koji nerijetko iznosi nekoliko gigabajta. Uz to, svaki paket je važan, stoga ako ne skinete cijeli paket postoji mogućnost da vaša verzija Windowsa 10 neće imati neku ključnu nadogradnju u pogledu sigurnosti, otklanjanja problema u radu ili poboljšanja kompatibilnosti.

Naravno, ovo su samo neki razlozi zbog kojih neki i dalje odbijaju prelazak na Windows 10.

(PCchip.hr)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.