Windows 10 napokon popularniji od Windowsa 7

Microsoft je 2018. godinu završio kao najvrijednija tvrtka na svijetu, ali je ubilježio i važan uspjeh operativnoga sustava Windows 10.

Najnoviji Windows 10 je sada najpopularniji desktop OS na svijetu te je konačno nadmašio udio na tržištu koji ima Windows 7.

Windows 10 je u prosincu 2018. godine držao 39,22 posto udjela na desktop OS tržištu u usporedbi s udjelom od 36,9 posto koji pripada Windowsu 7. Microsoftu su bile potrebne tri i pol godine kako bi to ostvario, što je samo još jedan dokaz popularnosti Windowsa 7 koji se pojavio prije gotovo 10 godina.

Microsoft je planirao da za tri godine od dolaska na tržište Windows 10 koristi milijardu uređaja, ali je ubrzo taj rok produžen jer je postalo jasno da Windows Phone tu ne može pomoći. Windows 10 sada koristi više od 700 milijuna uređaja uključujući PC-je, tablet kompjutere, mobitele i Xbox One konzole. Windows 7 se odlično držao godinama usprkos naporima Microsofta da PC korisnici besplatno prijeđu na Windows 10, a osmišljena je i kampanja “PC does what?” čija su ciljna grupa bili korisnici koji imaju kompjutere stare četiri ili pet godina, piše Klix.ba.

Ovaj uspjeh veoma je važan za Windows 10 i dolazi godinu dana prije nego što Microsoft namjerava prekinuti svoju produženu podršku za Windows 7, koja završava 14. siječnja 2020. godine. Microsoft još uvijek mora uvjeriti poslovne korisnike da prijeđu na Windows 10 umjesto da se oslanjaju na Extended Security Updates (ESU) program za Windows 7.

Microsoft je sličan problem imao i s prelaskom poslovnih korisnika s Windowsa XP na Windows 7.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.