Wigemarka predstavio ključne nalaze mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo u EU

Šef Izaslanstva Europske unije u BiH Lars Gunnar Wigemark u srijedu je u Sarajevu predstavio ključne nalaze Mišljenja o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Europskoj uniji, koje je danas usvojila Europska komisija.

Prvi put Mišljenje daje sveobuhvatnu mapu puta – koraka koje potrebno da BiH poduzme na putu ka EU. Potvrđuje se da zemlja može postati članica. Međutim za realizaciju potrebnih političkih i ekonomskih kriterija mora postojati prava volja za realizaciju temeljnih uvjeta na svim razinama. Nije dovoljno tek deklarativno se ponašati već konkretno djelovati i osiguravati pravu promjenu, rekao je Wigemark.

Naglasio je da će se od danas intenzivirati odnosi BiH i Europske unije i da pod hitno treba usvojiti Nacionalni program za usvajanje pravne stečevine EU. Mišljenje će biti dostavljeno svim članicama EU (28 zemalja) na razmatranje, a što će vjerovatno, kako kaže, potrajati mjesecima.

Preporuka Komisije je da se ovo pitanje razmatra kada bude formirana vlast na svim razinama. BiH treba otvoriti pregovore u onom trenutku kada se za to ispune uvjeti, te je u Mišljenju dano 14 ključnih prioriteta, među kojima je potreba napretka u vladavini prava i pravosuđu, izbori u Mostaru, reguliranje financiranje političkih stranaka, te unapređenje propisa u oblasti javnih nabavki.

Javna uprava mora biti profesionalnija i depolitizirana. Političke stranke i predstavnici stranaka ni na koji način ne smiju biti dijelom javne uprave. S tim u skladu potrebno je depolitizirati i restruktuirati javna poduzeća, a bilo kakva privatizacija mora biti transparentna, istaknuo je Wigemark.

Također, ističe da treba snažnije promovirati jednakopravnost žena jer su često izostavljene posebno u pružanju usluga.

Baš sam danas imao sastanak sa savjetodavnim odborom svih ženskih organizacija u BiH i usuglasili smo se da nema integracije bez istinskog sudjelovanja žena, potcrtao je Wigemark.

Dodao je da BiH mora pokazati sposobnost da odgovori na sve obaveze u svim oblastima, a ne samo u okviru 14 ključnih prioriteta. U Mišljenju je na više od 170 stranica dana analiza stanja u BiH u odnosu na standarde EU. Podsjećamo, prije četiri godine stupio je na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, prije tri godine podnesena je aplikacija za članstvo, a u veljači ove godine dostavljeni su odgovori na pitanja iz Upitnika Europske komisije.

(Fena)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.