WHO: Djecu ne treba cijepiti dok se ne cijepe stariji i rizični

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u petak je ocijenila da se djeca ne trebaju cijepiti protiv covida-19 dok se ne cijepe stariji i rizične skupine u svim državama.

Htjeli bismo ponovno naglasiti da prioritet treba biti da sve države dobiju cjepivo za visoko rizične skupine prije no što se počnu cijepiti oni koji su u puno manjoj opasnosti od zaraze, rekla je Kate O’Brien, direktorica odjela WHO-a za imunizaciju i cijepljenje.

To upozorenje dolazi nakon što je Kanada u srijedu odobrila cjepivo Pfizera i BioNTecha za adolescente od 12 godina nadalje, postavši prva država koja je to učinila.

Očekuje se da će to idući tjedan učiniti i Sjedinjene Države, a Njemačka je najavila da će cjepivo svima starijima od 12 godina ponuditi do kraja kolovoza.

Proširenje kampanje cijepljenja na adolescente bogatijih zemalja moglo bi povećati nejednakost u distribuciji cjepiva koju WHO opetovano kritizira.

Kad cjepiva budu raspodijeljena na adekvatan i ravnopravan način – da svaka država dobije dovoljno cjepiva za prioritetne skupine, snažno ćemo pozdraviti davanje cjepiva mlađim generacijama, naglasila je O’Brien, a prenosi agencija France Presse.

Čelnik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus zatražio je pak u petak da bogate zemlje članice G7 daju apsolutan prioritet ravnopravnom pristupu cjepivu, ističući da je sadašnja situacija “neprihvatljiva”.

Najvažnija stvar koja nam je sada potrebna su cjepiva, ravnopravnost u cijepljenju, kazao je dodavši da pandemija tjedno odnese 100 tisuća života.

Svi znamo što treba učiniti kako bi se povećali proizvodni kapaciteti, a time i imunizacija u svim državama, kazao je čelnik WHO-a.

Istaknuo je kako je “više od 80 posto doza cjepiva” dano u bogatijim državama, dok su one najsiromašnije dobile samo 0,3 posto.

To je neprihvatljivo, ovakva vrsta jaza je neprihvatljiva, zaključio je čelnik WHO-a.

WHO žurno odobrio još jedno cjepivo protiv koronavirusa

(www.jabuka.tv)3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.