Wenger otkrio koje revolucionarne promjene planira uvesti FIFA – Jabuka.tv

Wenger otkrio koje revolucionarne promjene planira uvesti FIFA

Arsene Wenger, slavni trener koji posljednjih godina vodi Fifin odjel za globalni razvoj nogometa, za Le Parisien je otkrio koje revolucionarne promjene planira uvesti svjetska nogometna federacija.

O teškim posljedicama za zdravlje nogometaša zbog udaranja lopte glavom:

U Fifi veoma studiozno proučavamo igru glavom i mikrotraume koje ona može prouzročiti. Premda malo znamo o bolestima mozga, često sam sebi govorim da sam desetljećima nanosio štetu igračima koje sam trenirao. Kada se samo sjetim svih onih seansi zračnih dvoboja i udaraca glavom…

Međutim, podaci koji dolaze i koji govore da je to štetno čine se relevantnim i govore nam da moramo krenuti u akciju. Moramo posupno vremenski ograničiti igranje glavom na treninzima i možda ga zabraniti djeci. Za odrasle ne znam, ali moramo jako ozbiljno shvatiti posljedice. Moramo smisliti jasna pravila o nadzoru igranja glavom. Treneri su odgovorni ljudi, igrači su također svjesni rizika. U profesionalnom nogometu zarađuje se jako puno novca i svi žele uživati u njemu dugo nakon što im završe karijere. Dakle, njima je u interesu i zato će djelovati savjesno, kazao je Wenger.

Ostali rizici nogometa…

Doping i korupcija su najveći problemi, ali i broj odigranih utakmica te s tim povezani zdravstveni rizici. To zahtijeva promišljanje kako promijeniti kalendar natjecanja. Je li razumno, u eri kada bismo prije svega trebali biti odgovorni u pogledu ekologije, povećavati broj međunarodnih putovanja na utakmice? Je li to u skladu s evolucijom? Jedno od rješenja je da se EP i SP igraju svake druge godine i da se u tom razdoblju prekinu sva ostala natjecanja. Suprotno onome što se govori, to neće naškoditi prestižu ovih natjecanja. Pa Liga prvaka se igra svake godine i vrlo je prestižna. Ljudi žele gledati najvažnija natjecanja.

Na Svjetskom prvenstvu 2026. sudjelovat će čak 48 reprezentacija. Je li promjena formata opravdana?

Na SP-u 1982. prešlo se sa 16 na 24 sudionika, što je tada izgledalo puno. A na SP-u 1998. s 24 na 32, što je bila ogromna promjena. Na SP-u 2026. bit će 48 zemalja. To zvuči ludo, ali kad razmišljate u postotku, shvatite da je to razumno. U FIFA-i je učlanjeno 211 država, a Svjetsko prvenstvo igrat će 48 zemalja, što je 25% članova. UEFA ima 55 zemalja članica i organizira svoje Europsko prvenstvo s 24 reprezentacije. To je 45 posto. Nacionalna momčad jedini je pravi motiv za sve države da poduzmu nešto u pogledu promjene strukture nogometa, da podignu razinu igre, razviju infrastrukturu i sve što prati nogomet, kazao je Wenger.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.