Vulgarni grafiti na Sveučilištu u Mostaru

Crtanje grafita kao umjetnost jedna je od grana umjetnosti čije vrijeme zasigurno tek dolazi. Zabačena mjesta i neiskorišteni zidovi su prava mjesta za sve one koji imaju dar za lijepo crtanje i ukrašavanje životne okoline. Međutim, ima i onih koji bi željeli ‘uskočiti’ u taj urbani đir i izbaciti svakojake gluposti i škrabotine iz sebe. Za sobom ostavljaju bezbroj vulgarnih natpisa i poruka uvredljivog sadržaja. I, upravo zbog takvih, crtanje grafita kao umjetnost je ‘pod nožem’ šire javnosti.

Piše: Ivan Kraljević | Pogled.ba

Kao studentski grad, Mostar je poznat po velikom broju različitih grafita koji ”krase” ionako dotrajale zgrade, zabačene zidine i prodajne prostore. Hodajući gradom prolaznici mogu naići na uistinu lijepe grafite koji svojom ljepotom nose poruku javnosti. Ali, isto tako ima i onih koji obiluju perverzijom, nacionalizmom, šovinizmom i mržnjom prema drugima i drugačijima.

Evo što se dogodi kad 'seljak' uzme sprej u ruke i pokaže svoju kulturu

Među ‘pogodnim’ mjestima za svoje škrabotine ovi drugi koriste sveučilišni kampus, kojega, ruku na srce, nitko ne čuva i koji je zapušten okovima noći. Nije rijetkost da se pojedinci nakon ispijenih tura na poznatoj đemi iskušaju u izbacivanju bijesa iz sebe. Tako smo bili svjedocima raznih poruka pojedinim profesorima, grafitima koji odaju nečasne radnje koje se događaju na našim fakultetima te koji kvare ionako narušen ugled našeg kampusa. Sve te grafite i dandanas možemo sresti ako se odlučimo posjetiti naš kampus. Sve osim nekih?! Grafit na kojem se spominje ime nekog profesora ili nečasna radnja istih biva uklonjena u rekordnom vremenu. To nadležnima smeta, ali ostali nisu.

U posljednje vrijeme, između ostalih grafita, dominiraju oni koji stvaraju predrasude na osnovi regionalne podjele, oni koji dijele studente po tome odakle dolaze, kakav naglasak imaju i kako se ponašaju. Ali, izgleda da ni to nikome ne smeta. Tako već više od pola godine zgradi PMF-a stoji grafit upućen djevojkama kojim se iste generaliziraju kao nemoralne osobe. Vjerujem kako im nije lako proći pokraj njega i skrenuti pogled i ne zamisliti se. Zamisliti se kakvi to gadovi žive među nama, koji su u stanju na tako vulgaran način obratiti se djevojkama, budućim majkama.

Također, prije nekih mjesec dana, grafit sličnog sadržaja osvanuo je na pozadini velikog amfiteatra, na samom ulazu u kampus… No, na to nitko nije obazirao pozornost, dok oni osviješteni studenti i dandanas sramotno pognu glavu pred ‘simbolom dobrodošlice’ na izvor znanja za buduće intelektualce. Sramotno i tužno, ali to je naša svakodnevnica. No, dokad tako?!

(www.jabuka.tv | Foto: Jabuka.tv)

19 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.