Vukovi u Hercegovini postali gotovo svakodnevna pojava

Trebinjska sela su u posljednjih mjesec dana sve više na udaru divljih zvijeri, pa su, pored medvjeda koji haraju seoskim pčelinjacima, još češća pojava vukovi koji se, što nije uobičajeno, u još toplim vremenskim uvjetima spuštaju do samih kuća.

U selu Dubočani kod Trebinja, na obali Bilećkoga jezera, vuk je napao stado ovaca domaćina Milana Jankovića i zaklao devet ovaca, a prije toga mu je medvjed opustošio pčelinjak, pišu Nezavisne novine.

U gradskom Odjelu za poljoprivredu, čija je komisija izašla na teren, procijenjena je šteta od 1.800 maraka jer je vrijednost svake ovce 200 maraka. Ono što je najzanimljivije vukovi su na terenu sela Dubočani postali gotovo svakodnevna pojava i nerijetko zakolju jednu ili dvije ovce ili naprave pravi pokolj u stadu.

Ovce su bile na ispaši, kilometar do dva daleko od kuća, ali je vrijeme bilo jako toplo da bi se očekivao napad ovih predatora, koji su se ranije s planina do sela spuštali samo zimi uslijed velike gladi i tad se događalo da kolju krupnu stoku. Međutim, to više nije slučaj, o čemu svjedoči i napad na kravu i tele kod obitelji Miljević na drugom kraju Trebinja, u selu Poljice Popovo, gdje je šteta procijenjena na oko 4.000 maraka.

”Iako nisu bili u štali, i krava i tele su bili u blizini kuće na ispaši pa je čudna tolika hrabrost da se u blizini naselja udari na veliku stoku. To jasno govori o činjenici da im ponestaje hrane i da se, po onoj poslovici da glad očiju nema, sve više približavaju naseljenim mjestima”, kažu u Odjelu za poljoprivredu.

A da je narušen lanac prehrane divljači svjedoče i mještani trebinjskih sela ne samo na osnovu činjenice da im sve više stradaju i stoka i pčelinjaci i poljoprivredne kulture već i na osnovu tvrdnji da je sitne, pa i krupnije divljači sve manje, jer i njima sve više nedostaje hrane. Također smatraju da je sve više krivolova, uz nedozvoljena GPS i druga pomagala, ali i manje brige nadležnih.

Predsjednik Lovačkoga udruženja „Leotar“ Trebinje Janko Šekarić naglašava da njihovi članovi čine sve što mogu da zaštite životinje, da suzbiju krivolov i da održe prirodnu ravnotežu koliko je to moguće.

On dodaje da su i nedavno u lovište ubacili izvjestan broj zečeva, ali se to radi i sa drugim žiteljima prirode. Kako kaže, predatoru kakav je vuk mora se također osigurati optimalan opstanak u trebinjskim šumama.

”Ono što mi možemo uraditi jesu hajke na vuka koje možemo organizirati dva puta godišnje pa nas početkom godine očekuje prva, i to tamo gdje nas mještani pozovu da su najugroženiji od vuka. Kad je u pitanju medvjed, mora se ispoštovati procedura kojom se njegov odstrel odobrava od strane resornoga ministarstva“, kaže Šekarić.

Napominjući da je medvjed zaštićen i da se uz odobrenje Ministarstva za njegov odstrel plaća oko 1.200 maraka, Šekarić dodaje da vuk nema zaštitu zakona, osim u vremenu lovostaja, ali se i njegov odstrel mora platiti 150 maraka, pišu Nezavisne novine.

(www.jabuka.tv)


7 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.