Vučić: “Životi Srba očigledno nisu vrijedni kao životi drugih. Srpska suza nema roditelja”

Sudbeno vijeće Suda BiH izreklo je oslobađajuću prvostupanjsku presudu ratnom zapovjedniku Armije RBiH Naseru Oriću i pripadniku te vojske Sabahudinu Muhiću kojima se sudilo po optužbi za zločin protiv ratnih zarobljenika u Bratuncu i Srebrenici 1992. godine, odnosno za zločine u srpskim selima na tom području.

Burne reakcije na presudu

Prema optužnici, Orić i Muhić su 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili trojicu zarobljenika srpske nacionalnosti.

Nakon dvije godine suđenja, ispitivanja više od 30 svjedoka na obje strane, prvostupanjska presuda je takva kakva je, a kao što se moglo i očekivati, reakcije su oprečne, piše Večernji list BiH.

Dok bošnjačke udruge i političari pozdravljaju presudu, za srpske je to tek još jedan od dokaza kako pravosuđe na državnoj razini sudi isključivo u interesu i po volji Bošnjaka. 
Među prvim reakcijama stigle su one iz Beograda.

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je kako će se Srbija za pravdu morati boriti sama.

Osim toga, Vučić je pozvao građane da zbog presude ne izgovore ni jednu tešku riječ protiv Bošnjaka.

– Životi Srba očigledno nisu vrijedni kao životi drugih. Srpska suza nema roditelja.

Za pravdu ćemo se morati boriti sami i morat ćemo biti spremni na to da samo mi budemo optuživani – poručio je Vučić. Oglasio se i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić koji je krivnju za oslobađajuću presudu Oriću gotovo u cijelosti prebacio na Tužiteljstvo BiH, s kojim je u dugotrajnom javnom sukobu.

– Sud BiH je još jednom pokazao kako je sud za nepravdu, napravljen sa samo jednim ciljem – da amnestira odgovorne za zločine u bošnjačkom korpusu i krivnju za protekli građanski rat adresira na samo jednu adresu – srpski narod u BiH.

Ovo je još jedna uvreda za obitelji srpskih žrtava i novi zločin nad tim žrtvama – ustvrdio je u svojoj izjavi predsjednik Narodne skupštine RS-a Nedeljko Čubrilović.

Zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić priopćio je kako je krajnji trenutak da se zbog brojnih propusta, zloupotreba i poražavajućih rezultata rada sankcioniraju odgovorni nositelji pravosudnih dužnosti jer su mnogi suci i tužitelji pokazali da nisu dostojni obavljati povjerene dužnosti.

Nema povjerenja

Predsjednik RS-a Milorad Dodik poručio je kako Sud i Tužiteljstvo BiH zbog ovakvog postupanja nemaju nikakvu podršku RS-a te je pozvao Srbe da napuste te institucije.

– Ovo je prilika da rehabilitiramo priču o referendumu.

Neprihvatljivo je da se za ovakav zločin daju ovakve presude. Pozivam Srbe da napuste ove institucije i dođu u RS da se dogovorimo što će dalje raditi.

Očekujem da će svi koji rade u državnim institucijama zauzeti stav o ovom slučaju.

Pozivam predstavnike srpskog naroda u svim institucijama da se okupimo i otkažemo legitimitet Sudu i Tužiteljstvu BiH – poručio je Dodik.

Očito je da je prvostupanjskom presudom Oriću dodatno poljuljano povjerenje u bh. pravosuđe, i to upravo u tijeku rasprava u RS-u o referendumu kojim bi se osporilo uopće djelovanje tih institucija na državnoj razini.

Radom državnog pravosuđa nezadovoljni su i Hrvati jer su uglavnom hrvatski dužnosnici bili predmetom raznih istraga i sudskih procesa, dok je s druge strane procesuiranje ratnih zločina nad Hrvatima sporadično i neučinkovito.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

  • Sve sto se moze reci za Vucica samoga svi dobro znam tko je on i sto je radio. I sto trenutno radi. Znaci chetnik ostao chetnik ma sto god on govorio kazivao nikad nije osudio takvu politiku i sada pretendira obnovu pokasa virovitica karlobag itd.tako da moze on uvijati pricati ali istinu ne moze skriti. Takodjer ovo nije sramota pra osudka bih ovo je sramota bosnjackih politicara jer u samome ratu su podrzavali kao i hr i sr politicari sve i svasta pa tako i ovakve kao ovaj lik koji inace ima jako dobre veze u kriminalnim vodama hercegovine beograda pa cak i zagreba mozda cak i one koje sezu do same istine…nije on zlocinac on je kao i vecina ovakvih Kriminalac i tacka…

  • U ratu zločinac u miru kriminalac,pa to znaju sve obavještajne službe…Ali očito im ovakvi ne smetaju kad među političarima imaju i gorih…Novac,makar bio i ,,prljav,,i od kriminala čini čuda,tako i u ovom slučaju…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.