Vučić: Želim kontakte i s bošnjačkim i hrvatskim dužnosnicima u BiH

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u četvrtak u Banja Luci da želi kontakte i s bošnjačkim i hrvatskim dužnosnicima u BiH, a ne samo srpskim te da najvažnije za sve narode da se sačuva mir.

Nemam tu vrstu problema i želim što više kontakata i razgovaram ponekad s različitim predstavnicima vlasti u BiH, rekao je Vučić novinarima u Banja Luci te podsjetio na sastanak koji je imao s čelnicima HDZ-a i SDA-a, Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem.

Istaknuo je da je za njega važnije da se rade konkretni projekti, posebno infrastrukturni.

Mi tu vrstu problema nemamo, moramo živjeti zajedno i tako želimo živjeti, kazao je on i dodao da i Srbi, Bošnjaci i Hrvati moraju sačuvati mir.

Naveo je da Srbija svojim potpisom jamči provođenje Daytonskog sporazuma, a taj potpis jamči Republiku Srpsku te da Srbija ne ugrožava BiH.

Podržavamo teritorijalni integritet BiH, ali nam nitko ne može oduzeti pravo podržavati Republiku Srpsku i njezin opstanak te pomagati svom narodu u RS-u, rekao je Vučić i precizirao da je Srbija u protekle tri godine doznačila tom bh. entitetu 59,2 milijuna eura te financirala projekte u 48 lokalnih zajednica u RS-u i u onim s većinskim srpskim stanovništvom u FBiH, kao i Brčko Distrikt.

Vučić je rekao da se postavlja pitanje što bi se dobilo eventualnom revizijom presude za genocid po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije te upitao što bi se očekivalo od srpskog naroda i odnosa s Srbijom.

Mislim da se trebamo povezivati i graditi povjerenje, a ne inzistirati na nepovjerenju. Vi znate što mislim o užasu koji se dogodio u Srebrenici, ali očigledno da to nekome nije dovoljno, dodao je predsjednik Srbije.

Istaknuo je da Srbiju raduju svi infrastrukturni projekti, kao i da je protekle noći poslala RS-u 10.000 testova za koronavirus te će pomoći i u sljedećem razdoblju, jer Srbima ma gdje god žive je jedna matica – Srbija.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je ponosan što Republika Srpska i Srbija egzistiraju kao dvije države na ovim prostorima.

Sviđalo se to nekome ili ne, ali to tako jeste, ustvrdio je Dodik.

Na sastanku s Vučićem će, kaže, razgovarati o statusu Kosova i RS-a te će iznijeti neke svoje ideje, a Vučić je dodao da ih je spreman saslušati.

Radujem se što ćemo razgovarati ne samo o našim projektima nego i o nekim važnim pitanjima, kao što je status Republike Srpske, kao što je Kosovo. Sigurno ćemo predočiti neke ideje koje će sigurno biti nešto što lebdi u zraku, ali o čemu trebaju razgovarati  državnici, rekao je Dodik.

Tijekom posjeta Univerzitetskom kliničkom centru u Banja Luci, gdje su uručeni ključevi 15 sanitetskih vozila, Dodik i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović su zahvalili Srbiji na pomoći zdravstvenom sektoru.

(Fena | Foto: Srna)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.